Petržalka predala Modrý dom za jedno euro

NETKY.SK • 22 Október 2013, 16:53 • 2 min
Petržalka predala Modrý dom za jedno euro

BRATISLAVA - Poslanci bratislavskej Petržalky na dnešnom zastupiteľstve odsúhlasili predaj Modrého domu na Čapajevovej ulici, v ktorom je 50 malometrážnych bytov.

slovakia

left justify in out

Tie spolu s trafostanicou k domu predala mestská časť za jedno euro spoločnosti BS investments, a.s. Spoločnosť má zabezpečiť bytovú náhradu všetkým súčasným užívateľom Modrého domu, ktorým vznikne právo na bytovú náhradu, na vlastné náklady aj znášať všetky náklady na ich vysťahovanie.

Po dostavaní má spoločnosť predať mestskej časti späť do jej vlastníctva päť jednoizbových a päť dvojizbových bytov v budove za jedno euro. Ich reálna kúpna cena bude 850 eur za meter štvorcový. Celkovo teda 382 500 eur, čo je aj približne hodnota pôvodnej stavby určená v znaleckom posudku. Petržalskí poslanci zároveň odhlasovali, že má mestská časť prednostne ponúknuť získané byty mladým učiteľom základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti obce. Bytový dom bude mať 63 bytov a bude k nemu prislúchať 79 parkovacích miest. 

Poslanci tiež schválili zapracovanie návrhu, ktorý kupujúceho zaväzuje spolupracovať pri riešení otázok súvisiacich so zabezpečením bytových náhrad a vysťahovaním nájomcov a iných osôb v Modrom dome s terénnymi sociálnymi pracovníkmi občianskeho združenia Mládež ulice. O to žiadal poslancov aj predseda organizácie Mládež ulice Peter Kulifaj, ktorý zdôraznil, že by poslanci mali okrem ekonomického hľadiska zohľadniť aj sociálne. "Sú tam ľudia a tí sa nestratia. Treba ich pripraviť na túto situáciu. Ich sociálne väzby sú viazané na Petržalku. Chceme zabrániť tomu, aby vznikla panika," uviedol Kulifaj. 

Ako informovala petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová, v minulosti postavila tento dom mestská časť, aby mala k dispozícii vlastné byty pre svojich obyvateľov. "Postupom času je však celý objekt v dezolátnom stave. Žijú tam ľudia, ktorí neplatili nájomné vo svojich predchádzajúcich bytoch. Tie často skončili zdevastované a tí istí ľudia teraz devastujú aj byty v Modrom dome a samozrejme mnohí bývajúci ani tu nájomné neplatia," uviedla Platznerová a dodala, že samospráva má na základe rozhodnutia súdu často povinnosť ubytovať aj takýchto ľudí. Platznerová tiež uviedla, že petržalská samospráva na komplexnú rekonštrukciu nemá peniaze. 

Terénni sociálni pracovníci Mládeže ulice pôsobia v Modrom dome od roku 2004. Ako uviedol Kulifaj, za toto obdobie sa podarilo získať dôveru jej obyvateľov a dosiahnuť viaceré pozitívne zmeny. "Naším zámerom bolo postupne pôsobiť na komunitu tak, aby bola akceptovanou súčasťou Petržalky a jej obyvatelia boli plnohodnotní Petržalčania." 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona