Petržalka pozvala ľudí bez domova na vianočnú kapustnicu

NETKY.SK • 14 December 2015, 11:35 • 2 min
Petržalka pozvala ľudí bez domova na vianočnú kapustnicu

BRATISLAVA – V bratislavskej Petržalke v súčasnosti evidujú približne 300 ľudí bez prístrešia. Pracovníci oddelenia sociálnych vecí miestneho úradu viacerých z nich dnes navštívili a okrem iného im odovzdali aj pozvánky na tradičnú vianočnú kapustnicu.

slovakia

left justify in out

Pani Jana žije v schátranej budove na Kaukazskej ulici v Petržalke už niekoľko rokov. "Neplatil sa byt, nestíhali sme, manžel zostal chorý a ja z jedného platu...aj alimenty platiť," vysvetľuje dôvod, prečo sa ocitla na ulici. V dome žije aj so svojím terajším mužom. Chladno im vraj nebýva, v zime si prikúria. Občas si podľa jej slov privyrobí v kuchyni. Na vianočnú kapustnicu sa ale nechystá. "Ja si varím doma," tvrdí.

 

Na Kapitulskom dvore na Kaukazskej ulici žije približne 15 bezdomovcov. "O takýchto ľudí vyzerá starostlivosť tak, že ich pravidelne navštevujeme a pýtame sa ich, či niečo nepotrebujú. Ak potrebujú, priznáme im jednorazovú finančnú výpomoc alebo pomoc našej sociálnej výdajne, do ktorej každý deň môžu prísť a dostanú potraviny, takže hladní určite nie sú," vysvetľuje vedúca oddelenia sociálnych vecí miestneho úradu Alena Halčáková.

 

Podľa jej slov ľudí bez domova kontrolujú v lete minimálne raz za mesiac, v zime častejšie. Zisťujú najmä, či bezdomovci nepotrebujú zdravotnú alebo inú pomoc. Každý rok mestská časť pre ľudí bez domova organizuje aj vianočnú kapustnicu. "Je to kapustnica pre všetkých, ľudia dostanú aj sladkosť, koláčiky a nejaké oblečenie," dodala Halčáková.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona