Petržalka nesúhlasí so solidaritou pre malé mestské časti, ochudobnila by jej obyvateľov

NETKY.SK • 2 December 2015, 13:09 • 2 min
Petržalka nesúhlasí so solidaritou pre malé mestské časti, ochudobnila by jej obyvateľov

BRATISLAVA - Bratislavská mestská časť Petržalka nesúhlasí so systémom solidarity pre malé mestské časti vo výške troch percent z celkových príjmov samospráv. Záporné stanovisko k tomuto systému vyjadrili petržalskí miestni poslanci na utorkovom zasadnutí zastupiteľstva.

slovakia

left justify in out

Pre Petržalku by to znamenalo zníženie príjmov v budúcom roku o 756-tisíc eur. Predpokladané príjmy Petržalky pred zrátaním solidarity sú približne 15,7 milióna eur, čo je na obyvateľa 150 eur ročne. Po solidarite na súčasnej úrovni troch percent sú predpokladané príjmy Petržalky približne 15 miliónov eur, čo je 143 eur na obyvateľa na rok.


Tento systém rozdeľuje dane z príjmov fyzických osôb (DPFO) a dane z nehnuteľností (DzN). DPFO rozdeľujú medzi mestské časti podľa výpočtu stanoveného Nariadením vlády SR o rozdeľovaní výnosu DPFO územnej samospráve. DzN rozdelia podľa predpokladaného výnosu dane za danú mestskú časť. Tieto dve sumy sa za každú mestskú časť sčítajú a vyjadria percento podielu na celkových príjmoch mestských častí.

 

"Akýmkoľvek zvýšením snahy dostať peniaze do Bratislavy sa zvyšujú peniaze malým mestským častiam. Ak chce byť mesto solidárne k malým mestským častiam a chce ich mať, nech sa páči, zo svojich peňazí. Potom my si chceme otvoriť materskú školu a musíme si na ňu brať úver, pritom z tých peňazí by sme si to mohli dovoliť. Je to nezmysel, tento proces treba ukončiť. Predtým tieto mestské časti fungovali a som presvedčený, že budú aj potom. Jediné, čo treba riešiť osobitne je malá mestská časť Devín, ktorá je v nútenej správe," povedal starosta Petržalky Vladimír Bajan.


Petržalskí miestni poslanci zároveň starostovi odporučili rokovať s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom o zmene systému formou zmeny Štatútu hlavného mesta SR Bratislavy a poslancom bratislavského mestského zastupiteľstva zvoleným za mestskú časť Bratislava-Petržalka podporiť návrh na zmenu systému solidarity v mestskom zastupiteľstve. Petržalská miestna a bratislavská mestská poslankyňa Elena Pätoprstá spomenula, že tento materiál na zastupiteľstve hlavného mesta SR Bratislavy podporí. "V našom klube v mestskom zastupiteľstve je viac zástupcov Petržalky, ale aj zástupcov mestskej časti Ružinov, ktorí tiež chcú zmenu," tvrdí Pätoprstá.


Solidaritu zaviedli prvýkrát v roku 2009, stanovili ju ako presnú sumu, ktorú veľké bratislavské mestské časti odovzdajú malým mestským častiam. Neskôr ju pretransformovali ako percentuálny podiel z príslušných príjmov všetkých mestských častí. Celková solidarita za tieto roky bola 12,7 milióna eur, z toho Petržalka dala 3,8 milióna eur. Za jedno volebné obdobie to predstavuje približne 2,5 milióna eur, čo je desať percent ročného rozpočtu bežných príjmov mestskej časti. Veľké bratislavské mestské časti sú Petržalka, Staré Mesto, Nové Mesto a Ružinov. Malé mestské časti sú Devín, Vajnory, Lamač, Záhorská Bystrica, Čunovo, Jarovce a Rusovce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies