Petržalka chce bezplatné Wi-Fi pripojenie vo verejných priestoroch

NETKY.SK • 7 Máj 2018, 14:04 • 2 min
Petržalka chce bezplatné Wi-Fi pripojenie vo verejných priestoroch

BRATISLAVA – Bratislavská mestská časť Petržalka sa uchádza o možnosť bezplatného Wi-Fi pripojenia vo verejných priestoroch. Samospráva sa zaregistrovala do projektu Európskej komisie, ktorá prostredníctvom iniciatívy s názvom WiFi4EU ponúka mestám a obciam poukazy v hodnote 15-tisíc eur.

slovakia

left justify in out

Ak by bola Petržalka úspešná, zóny by mohli vzniknúť napríklad v budovách Kultúrnych zariadení Petržalky (DK Zrkadlový háj, DK Lúky, CC Centrum) i v okolí jazera Veľký Draždiak. Pripojenie vďaka Európskej komisii by mohlo byť i v budove miestneho úradu, na Námestí Republiky, na Vlasteneckom námestí i v priestore pred Technopolom. Možnosťami sú tiež priestor pred obchodným domom na Farského ulici a vnútroblok Jama. Projekt bezplatného prístupu na internet v mestskej časti Bratislava-Petržalka a prípadné lokality odsúhlasili petržalskí miestni poslanci na aprílovom rokovaní mestského zastupiteľstva.

V rámci projektu môžu samosprávy využívať pripojenie na internet vo verejných priestoroch vrátane knižníc, múzeí, verejných parkov či námestí. „Poslanci spresnia po vyhodnotení výzvy, ktorá lokalita sa napokon skutočne stane bezplatnou wifi-zónou,“ uviedla Silvia Vnenková z tlačového oddelenia petržalského miestneho úradu. Prvú výzvu, keď môžu obce a mestá požiadať o prvých tisíc poukazov na WiFi4EU, každý v hodnote 15-tisíc eur, vyhlasujú v polovici mája. Podľa Vnenkovej budú poukazy rozdeľovať podľa poradia, v akom o ne obce požiadajú.

V prípade získania poukazu sa musí mestská časť zaručiť, že inštaláciu dokončia a prístupový bod do siete Wi-Fi bude fungovať do 1,5 roka od pridelenia poukazu. Európska komisia uvádza, že tento čas možno využiť na výber dodávateľa, ktorý bude siete inštalovať. Dôvodová správa na rokovanie miestneho zastupiteľstva informuje, že v nasledujúcich dvoch rokoch budú vyhlasovať ďalšie štyri výzvy. Iniciatíva WiFi4EU má prispieť k naplneniu vízie, aby mala „každá európska dedina a každé európske mesto v okolí hlavných centier verejného života do roku 2020 k dispozícii bezplatný prístup k bezdrôtovému internetu“. Na financovanie zariadení bezplatných služieb je pre osemtisíc miest a obcí v členských štátoch, Nórsku a na Islande z rozpočtu Európskej únie do roku 2020 k dispozícii 120-miliónov eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies