VIDEO Petrohrad je ruský turistický magnet a teší sa na futbalový šampionát

NETKY.SK • 2 Február 2018, 19:55 • 2 min
VIDEO Petrohrad je ruský turistický magnet a teší sa na futbalový šampionát

BRATISLAVA – Druhé najväčšie ruské mesto je vďaka svojim pamiatkam, histórii a polohe na prvej priečke medzi turistickými destináciami krajiny. V tomto roku podporí cestovný ruch v meste aj konanie zápasov majstrovstiev sveta vo futbale.

slovakia

left justify in out

Petrohrad je kultúrne a turistické centrum svetového významu. V minulom roku zaznamenala táto päťmiliónová metropola 7,2 milióna návštevníkov, ktorí prišli z Ruska aj spoza hraníc. V tomto roku určite návštevnosti pomôže aj futbalový šampionát; fanúšikovia tam v rámci jeho programu uvidia štyri zápasy.

 

Veľké časti centra Petrohradu a aj niektoré lokality mimo centra sú zapísané aj v zozname Svetového dedičstva UNESCO. Najznámejšími lákadlami pre turistov sú múzeum-galéria Ermitáž a „za mestom“ Peterhof (známy u nás aj ako Petrodvorec), ktorý svojou kombináciou palácov, záhrad, pavilónov a fontán súťaží s Versailles. V meste sú tiež paláce známe z dejepisu, ako Zimný či Smoľný, palác Admirality, jazdecký pamätník cára Petra Veľkého či v prístave zakotvený historický krížnik Aurora.

 

O tom, ako sa mesto stará o potreby turistických návštevníkov, sme sa rozprávali s vedúcou informačného oddelenia na magistráte („vláde“) Petrohradu Marijanou Oparnicovou. Podľa nej teraz najväčšiu časť prichádzajúcich turistov tvoria Číňania, z Európy sú to najmä Nemci, Taliani či Fíni, ale rada by videla medzi nimi viac Slovákov.

 

Od šampionátu FIFA si mestská vláda sľubuje silný návštevnícky impulz, pričom Rusko sa snaží zahraničným fanúšikom prístup na podujatie čo najviac uľahčiť. „Očakávame zvyšovanie prílevu turistov vďaka tomu, že v našom meste sa uskutočnia štyri zápasy futbalových majstrovstiev sveta. Fanúšikovia, ktorí prídu na šampionát, môžu navštíviť našu krajinu bez víza,“ hovorí M. Oparnicová.

 

Ako je na tom cestovný ruch v Rusku? Nedávno bola na Slovensku misia ruských touroperátorov a podnikateľov v cestovnom ruchu, ktorí prezentovali perspektívne zaujímavé destinácie. „Myslím, že cestovný ruch v Rusku sa rozvíja, vláda naň vydeľuje dosť prostriedkov,“ komentuje M. Oparnicová. „Objavujú sa nové projekty v turizme. V našom regióne vznikol projekt Strieborný náhrdelník, ktorý spája mestá severozápadu Ruskej Federácie.“

 

Slovensko je pre cestovný ruch veľkej krajiny, ako je Rusko, relatívne malým trhom. Vedenie Petrohradu však využilo príležitosť zúčastniť sa na tohtoročnom odborovom veľtrhu ITF Slovakiatour v Bratislave, a to v rámci partnerstva so Žilinským samosprávnym krajom.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona