Petriašvili: Konflikt v Gruzínsku bol zo strany Ruska prvý test

NETKY.SK • 2 November 2014, 12:40 • 2 min
Petriašvili: Konflikt v Gruzínsku bol zo strany Ruska prvý test

TBILISI/BRATISLAVA - Ak by medzinárodné spoločenstvo v súvislosti s konfliktom v Gruzínsku v roku 2008 zareagovalo razantnejšie, v súčasnosti by sme pravdepodobne nemuseli byť svedkami krízy na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre novinárov to uviedol gruzínsky minister pre európsku a euroatlantickú integráciu Alex Petriašvili.
      

"Vieme, že vojna v roku 2008 v Gruzínsku bol prvý test. Nanešťastie, medzinárodné spoločenstvo neodpovedalo na tento test adekvátne," konštatoval minister. Ak by podľa neho medzinárodné spoločenstvo postupovalo razantne tak, ako je to teraz pri sankciách voči Rusku, pravdepodobne by nenastali problémy na Ukrajine. "Ak medzinárodné spoločenstvo nezastaví Rusko teraz, v budúcnosti to môže byť Moldavsko, Gruzínsko alebo ďalšie miesta. My nechceme vidieť takýto vývoj, nechceme vidieť novú studenú vojnu," zdôraznil Petriašvili.
      

Podľa jeho slov pre Gruzínsko je v súčasnosti dôležité, aby sa stalo súčasťou EÚ a NATO. "Pre Gruzínsko vidíme dlhodobú stabilitu a bezpečnosť v členstve v Severoatlantickej aliancii," dodal minister. Integráciu do EÚ podporuje väčšina obyvateľov. "Posledným veľkým krokom Gruzínska bolo podpísanie asociačnej dohody s EÚ. Je to naozaj historický moment," dodal.
      

Na ceste do EÚ stojí pred Gruzínskom ešte veľa práce v podobe reforiem. "Nemôžeme to robiť sami, potrebujeme skúsenosť a pozitívnu skúsenosť stredoeurópskych a východoeurópskych krajín, ktoré prešli tú istú cestu. Úzko s nimi spolupracujeme," ozrejmil minister. 
      

Gruzínsko nemá ilúzie, že sa v najbližších rokoch stane členom EÚ. "Ale veríme, že keď príde čas, keď EÚ bude pripravená prijať nových členov, potom by Gruzínsko malo byť a musí byť pripravené na tento moment," uzavrel Petriašvili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies