Petrák: Prosím učiteľov, aby zvažovali svoje kroky

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 09:51 • 2 min
Petrák: Prosím učiteľov, aby zvažovali svoje kroky

BRATISLAVA - Predseda parlamentného školského výboru Ľubomír Petrák (Smer-SD) prosí učiteľov, ktorí sa opäť chystajú do ulíc, aby zvažovali svoje kroky a hľadali riešenie za rokovacím stolom.

slovakia

left justify in out

Požiadavku im adresoval v úvode druhého rokovacieho dňa šiestej schôdze NR SR počas rozpravy k návrhu na zvýšenie platov učiteľov.

 

"Ja vnímam učiteľov ako tých, ktorí ťahajú celé školstvo. Ale čo ma znepokojuje, je, že ak budeme vyhrocovať problémy a budeme mať snahu aj pri jasnej deklarovanej a viacerými krokmi potvrdenej snahe na riešenie problémov ťahať problémy na ulicu, môžme sa dostať do stavu, že aj dobre naštartované veci sa môžu zablokovať," varoval Petrák.

 

Koaličný poslanec preto poprosil učiteľov, aby zvažovali kroky, ktoré budú robiť v nadchádzajúcom období. "Aby sme hľadali riešenia za rokovacím stolom, lebo je na to jedinečná príležitosť. Musíme nájsť spôsob, ako efektívne peniaze minúť," apeloval s tým, že ak v minulosti bolo menej financií, v súčasnosti možno povedať, že peňazí pripravených na investície do školstva je dostatok. Podľa jeho slov ide o dve miliardy eur na štyri roky, ktoré môžu výrazne naštartovať školský systém.

 

Opozičnému poslancovi Otovi Žarnayovi (OĽaNO-NOVA) sa nepáčilo, že Petrák v utorok (14. 6.) označil protestujúcich učiteľov ako neukojených a dnes ich volá za rokovací stôl. "Učitelia nemajú inú možnosť, len ísť do ulíc. Je to jediný spôsob ako sa dožadovať splnenia sľubov politikov," odkázal.

 

Šesťpercentné zvýšenie platov učiteľov základných, stredných a vysokých škôl od septembra má priniesť novela zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, o ktorej parlament rokuje v skrátenom legislatívnom konaní. Zvýšenie platov by malo v tomto roku stáť 32,5 milióna eur. Najväčšiu položku zaplatí štát, 6,5 milióna eur obce a viac ako 330.000 eur samosprávne kraje. Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) však žiada od vlády SR plošné zvýšenie platov pre všetkých pedagógov o 140 eur pre tento rok a na základné dofinancovanie školstva 400 miliónov eur, aby na Slovensku bolo učiteľské povolanie zatraktívnené a vážené a vybavenie škôl na úrovni dneška. Ak sa zástupcovia ISU na tom s rezortom školstva v krátkom čase nedohodnú, na 100. deň od ustanovenia vlády, čo je 1. júl, chystajú v Bratislave protestné zhromaždenie. Je to súčasne aj prvý deň predsedníctva SR v Rade EÚ. Na september učitelia chystajú aj stupňovaný štrajk.

 

Poslanci dnes budú hovoriť aj o návrhu štátneho záverečného účtu SR a o Programe stability Slovenska na roky 2016 až 2019. Oba materiály prednesie minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies