Petrák otvára možnosť financovania aj iných ako centrálnych učebníc

NETKY.SK • 22 Október 2014, 10:43 • 2 min
Petrák otvára možnosť financovania aj iných ako centrálnych učebníc

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva by malo okrem centrálne financovaných učebníc, učebných textov a pracovných zošitov dostať možnosť poskytovať základným, stredným a špeciálnym školám príspevok aj na zakúpenie schválených učebníc, učebných textov, pracovných zošitov a odporúčaných učebníc.

slovakia

left justify in out

Takýto priestor chce rezortu vytvoriť poslanec NR SR Ľubomír Petrák (Smer-SD) cez pozmeňujúci návrh k novele školského zákona s tým, že ide o dlhodobú požiadavku škôl.
      

Ministerstvo tiež bude podľa Petrákovho návrhu na svojom webe zverejňovať a aktualizovať zoznam schválených učebníc, učebných textov, pracovných zošitov a odporúčaných učebníc, na ktoré poskytne školám peniaze. Zverejňovať a aktualizovať bude aj zoznam schválených učebníc, učebných textov a pracovných zošitov, ktoré poskytne školám bezplatne.
      

Samotný rezort školstva návrh označuje za otvorenie cesty k preplácaniu učebníc cudzích jazykov. "Ak v NR SR prejde návrh poslanca Ľubomíra Petráka, rezort bude môcť skúšobne poslať školám určitú sumu peňazí na nákup kníh s odporúčacou doložkou. Školy si takto budú môcť samé vybrať, ktoré učebnice chcú používať a priamo by ich nakúpili. Rodičia by takto ušetrili desiatky eur. V prípade, že sa tento spôsob obstarávania učebníc osvedčí, dáme školám do budúcna pri nákupe učebníc väčšiu voľnosť," deklaroval nedávno minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD).
      

Minister tiež v tejto súvislosti informoval, že od jeho nástupu do funkcie dostali školy takmer milión nových učebníc. Kým 4. júla 2014, pri jeho nástupe do rezortu, bolo pre školy obstaraných 1.334.212 učebníc, teraz už majú 2.323.693 kníh. "Učebnice boli jedným z najpálčivejších problémov, ktoré ma na ministerstve čakali," povedal Pellegrini. Podľa jeho slov hneď na začiatku spustil verejné obstarávania na učebnice a zároveň spružnil vnútorné procesy tak, aby sa knihy obstarali čo najrýchlejšie.
      

Prioritou bol prvý stupeň základných škôl, kde mali žiaci a učitelia k dispozícii len 43,7 percenta kníh. Dnes je to už takmer 96 percent. Rovnako sa podarilo vybaviť aj špeciálne školy, ktoré mali na začiatku prázdnin dodaných len 37.729 kníh, kým dnes ich majú viac ako 205.000. Do konca roka by mali do škôl prísť učebnice pre druhý stupeň základných škôl – matematiky, geografie, biológie, informatiky a náboženstva.
      

O Petrákovom návrhu sa rozhodne hlasovaním buď dnes popoludní, alebo vo štvrtok (23.10.).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona