Petrák navrhuje, aby štát škôlky financoval priamo

NETKY.SK • 28 Október 2014, 19:47 • 2 min
Petrák navrhuje, aby štát škôlky financoval priamo

BRATISLAVA - Štát bude môcť financovať materské školy priamo zo štátneho rozpočtu. V pozmeňujúcom návrhu k novele školského zákona to navrhuje poslanec Smeru-SD Ľubomír Petrák.

slovakia

left justify in out

 V súčasnosti financovanie škôlok zo štátneho rozpočtu možné nie je, lebo škôlky patria do originálnych kompetencií v školstve, a teda sa financujú z podielových daní miest a obcí.

 

„Je absolútny nedostatok materských škôl, chýbajú tisíce miest v materských školách. Je pravdou aj to, že mestá a obce z vlastných zdrojov to nie sú schopné v tejto chvíli zabezpečiť,“ vysvetlil Petrák. Poslanec vládnej strany v pozmeňovacom návrhu chce, aby sa rozšíril okruh aktivít, na ktoré môže ministerstvo poskytnúť dotáciu žiadateľovi v regionálnom školstve, a to na výstavbu, prístavbu, rekonštrukciu a modernizáciu materských škôl a školských zariadení. Premiér Robert Fico (Smer-SD) ešte v júni predstavil na pracovnom sneme Smeru sociálny balíček opatrení pre ľudí. Medzi nimi bolo aj budovanie škôlok. 

 

Petrák zároveň v pozmeňujúcom návrhu presadzuje, aby budovanie športovísk a ich rekonštrukcie bolo možné preplácať aj spätne. "Veľa školských športovísk je v dezolátnom stave a je potrebné ich rekonštruovať. Tam dochádza k tomu problému, že v prípade, ak nemáte vyhlásené výzvy v operačných programoch alebo iné spôsoby financovania a uskutočníte práce skôr, to znamená za vlastné prostriedky, tak ich následne nemôžete mať preplatené," argumentoval. Rovnako upozornil na problémy pri riešení následkov prírodných katastrof. Poslanec Smeru-SD rozširuje návrh Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD), ktorý sa týka potravín v školských bufetoch, o novú právomoc pre ministerstvo školstva, ktoré by mohlo žiadateľom – zriaďovateľom škôl, dať peniaze na nákup učebníc. Tieto by základné a stredné školy mohli nakupovať zo zoznamu schválených učebníc. 

 

Nezaradený poslanec Daniel Lipšic považuje Petrákov pozmeňujúci návrh za škandalózny. Zmeny sú totiž rozsiahlejšie ako samotná Zmajkovičovou predložená novela, pritom sa netýkajú potravín, ktoré podpredsedníčka parlamentu v zákone rieši. „Cieľom je obísť legislatívny proces a vyhnúť sa pripomienkovému konaniu,“ dodal Lipšic. 

 

Poslanec za Most-Híd Árpád Érsek sa Petráka pýtal, či sa teraz začnú vo veľkom spätne preplácať faktúry. Podľa Érseka ide o zmenu, čo vychádza v ústrety záujmom pri výstavbe súkromných futbalových štadiónov, ktoré kabinet Roberta Fica podporuje desiatkami miliónov eur. 

Poslanci rozpravou k Zmajkovičovej novele ukončili 9. deň 39. schôdze parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona