Petrák: Mzdy učiteľov porastú o 12 percent, to nie je žiadna katastrofa

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 16:06 • 2 min
Petrák: Mzdy učiteľov porastú o 12 percent, to nie je žiadna katastrofa

BRATISLAVA - Školstvo je podfinancované, je potrebné dvíhať aj platy učiteľov a tie ku koncu roka porastú zhruba o 12 percent. Počas rozpravy k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) to dnes povedal predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport Ľubomír Petrák (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Od 1. januára 2016 boli platy učiteľov zvýšené o štyri percentá, od 1. septembra to bude ďalších šesť percent, teda dokopy o desať percent. Aj s príplatkami by reálne zvýšenie platov mohlo predstavovať ku koncu roka niekde okolo 12 percent. Toto číslo nie je žiadna katastrofa, je to seriózny podklad na to, aby sme veci nemuseli riešiť na uliciach," odkázal Petrák. Zvyšovanie platov učiteľov pritom vníma ako prostriedok pre ich motiváciu, ale aj v prospech zvyšovania kvality výchovy a vzdelávania.

 

Petrák je presvedčený, že v otázke školstva je v prípade PVV potrebné hovoriť o kontinuite. "Návrh Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania bude vychádzať zo Správy o stave školstva, ktorú NR SR prerokovala ešte v roku 2013," avizoval.

 

Poslanec tiež uistil, že koalícia chce, aby sa na tvorbe vízie v školstve podieľali aj opozičné strany, učitelia či zástupcovia rodičov. "Školský výbor bude priebežne informovaný o príprave Národného programu," deklaroval.

 

Petrák zároveň odmietol invektívy na adresu vlády a používanie slovných spojení ako zradcovia, porušené sľuby či frustrácia Slovenska z takejto vlády. "Možno je frustrovaná nová väčšina, ktorá si to dala do názvu strany, ale rozhodne nie Slovensko," odkázal na margo hnutia NOVA Daniela Lipšica, ktoré pred voľbami vytvorilo spoločnú kandidátku s OĽaNO.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies