Petrák: Budúci školský rok sa nedá očakávať v školstve veľký prevrat

NETKY.SK • 2 Apríl 2017, 15:15 • 2 min
Petrák: Budúci školský rok sa nedá očakávať v školstve veľký prevrat

BRATISLAVA - V budúcom školskom roku 2017/2018 nastanú v školstve základné zmeny, nedá sa očakávať ešte veľký prevrat.

slovakia

left justify in out

V školskom roku 2018/2019 musí však prísť masívnejšia reforma, na ktorej bude zhoda. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil poslanec Národnej rady SR a predseda školského parlamentného výboru Ľubomír Petrák (Smer-SD).

 

Poslanec upozornil, že ak chce vláda realizovať školskú reformu, musí ju zaviesť v školskom roku 2018/2019. "Je to dva roky pred voľbami. Znamená to, že ak chceme uskutočniť reformu, musíme ju zaviesť v tomto období. V opačnom prípade je veľká pravdepodobnosť, že sa nám to už nebude dariť," povedal. Petrák deklaruje, že ak by proces ustával, školský parlamentný výbor je pripravený naprieč politickým spektrom prebrať iniciatívu do vlastných rúk. "V tejto chvíli však máme dostatok koaličnej sily na to, aby to boli všetko vládne veci. Myslím si, že sa s týmito problémami v tomto volebnom období vyrovnáme so cťou," podotkol poslanec.

 

Podľa poslankyne parlamentu Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA) mohli byť niektoré opatrenia, ako debyrokratizácia školstva, už aplikované. Ako tvrdí, v predposlednom roku pred voľbami nikto nikdy žiadnu reformu neurobil. "Sú to veci, ktoré buď budú bolieť učiteľov, alebo obce. Je veľmi ťažké urobiť niečo pred voľbami, keď každý politik zbiera politické body," skonštatovala s tým, že by bola škoda, ak by sa skutočne nič z reformy nezrealizovalo.

 

Poslankyňa NR SR Eva Smolíková (SNS) tvrdí, že Slovensko potrebuje kvalitných učiteľov a podnetné prostredie v škole na to, aby sa deti cítili dobre a vyrástli z nich úspešní, morálni a sebavedomí ľudia. Ohlásená školská reforma má podľa nej predpoklady, aby to tak mohlo byť.

Poslanec Branislav Gröhling (SaS) ponúka 20 opatrení, ktoré jeho strana chce priniesť ako návrhy zákonov do parlamentu. "Aby sme ukázali, že sa to dá urobiť veľmi rýchlo. Bude aj vyčíslené, odkiaľ zoberieme peniaze," podotkol.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona