Petra Vlhová skonštatovala, že jej suverénny triumf nebol ľahký!

NETKY.SK • 29 December 2021, 16:10 • 2 min
Petra Vlhová skonštatovala, že jej suverénny triumf nebol ľahký!

LIENZ - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová suverénne triumfovala v stredajšom slalome Svetového pohára. Dosiahla 23. víťazstvo a jubilejné 50. pódiové umiestnenie v pretekoch prestížneho seriálu.

slovakia

left justify in out

V rakúskom Lienzi predstihla o 51 stotín sekundy domácu Katharinu Liensbergerovú, tretia bola Švajčiarka Michelle Gisinová s odstupom 0,68 s.

 

img

 

Vlhová zvíťazila v pätnástom slalome v kariére SP, v tejto sezóne už v treťom zo štyroch. Premožiteľku nenašla v oboch súťažiach vo fínskom Levi, jedine v americkom Killingtone skončila druhá. Na čele hodnotenia disciplíny je so ziskom 380 bodov, v celkovom poradí SP zostala so 615 bodmi na tretej pozícii.

 

„Cítim sa dobre, dnes to nebolo vôbec jednoduché. Pociťovala som veľký tlak, zakaždým sa musím prispôsobiť podmienkam, ktoré panujú. Môže to vyzerať ako ľahšie víťazstvo v porovnaní s predchádzajúcimi súťažami, ale nebolo to tak," povedala Vlhová v prvej televíznej reakcii.

 

Dvadsaťšesťročná slovenská reprezentantka nemala v slalome svoju najväčšiu rivalku Mikaelu Shiffrinovú. Američanka ju ako jediná dokázala v tejto sezóne zdolať, v Lienzi však nemohla štartovať po pozitívnom teste na koronavírus. Len svoj prvý slalom po prekonaní ochorenia COVID-19 absolvovala úradujúca majsterka sveta v tejto disciplíne a obhajkyňa malého glóbusu Liensbergerová.

 

Vlhová so štartovým číslom 4 sa od prvých bránok vrhla do jazdy so svojou typickou agresivitou a zároveň si držala ideálnu stopu. Vyšla jej predovšetkým vrchná pasáž, v ktorej si vypracovala najväčší náskok, a hoci po druhom medzičase z neho čosi stratila, záverečnú strminu si postrážila a zostala v zelených číslach. Po prvom kole viedla o osem stotín sekundy pred Gisinovou, priebežne tretia bola Liensbergerová s odstupom 0,27 s. Rakúšanke v druhej polovici trate chýbali sily a nedokázala udržať dynamiku z hornej časti. Na štvrtú pozíciu sa zaradila Švajčiarka Camille Rastová so štartovým číslom 17, ktorá zaostala o 53 stotín sekundy. Pod šesť desatín sa zmestila ešte Nórka Mina Fürst Holtmannová s 25-kou (+0,58 s).

 

V druhom kole však mohli Vlhovú v úlohe topfavoritky za štandardných okolností ohroziť len Gisinová a Liensbergerová. Domáca lyžiarka opäť začala veľmi dravo, v dolnej pasáži jej znova ubúdali sily, ale z kresla vedúcej ženy stihla odsunúť krajanku Katharinu Truppeovú, ktorá sa najrýchlejšou druhou jazdou vyšvihla na štvrtú priečku. Gisinová sa v úvode nechala rozhodiť, svoju jazdu skonsolidovala, no v súčte dvoch kôl sa zaradila tesne za Liensbergerovú. Slovenka si dávala pozor v nebezpečných úsekoch, v tých, ktoré to umožňovali, sa naopak snažila tlačiť. Svoj výkon vygradovala a v cieli sa tešila s vyše polsekundovým náskokom.

 

Vlhová v januári triumfovala v Záhrebe v prvom slalome roka 2021, triumfom kalendárny rok v tejto disciplíne aj ukončila. „Každé víťazstvo je špeciálne. Nie je to samozrejmosť a musím vynaložiť veľa síl. Je pekné, že som tak začala aj skončila. Dúfam, že v ďalšom roku to bude pokračovať. Dôležité je, aby sme boli všetci zdraví."

 

img

 

O tom, že má na dosah jubilejné pódiové umiestnenie, vedela, ale štatistické čísla nerieši. „Ja to nemám v hlave, dozviem sa to, keď mi to niekto povie," poznamenala 26-ročná lyžiarka.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Petra Vlhová skritizovala organizátorov pretekov v Lienzi!

 

Druhé kolo v Lienzi postavil Andrej Prevuzňák, tréner Martiny Dubovskej. Slovenka reprezentujúca Česko však tento mierny benefit nevyužila ideálne, skončila dvanásta. Stavba trate však vyhovovala aj Vlhovej: „Ja sa snažím prispôsobiť každému kolu. Ale slalom nebol jednoduchý a ani ťažký. Ja som bojovala najviac s traťou a svetlom, musela som rozmýšľať. V druhom kole som zmenila od štartu to, že som išla lepšie od prvej strminy, následne rovinu a ďalšiu strminu. Bojovala som, riskovala som, vyplatilo sa."

 

img

 

„Myslím si, že 180 bodov v Lienzi je úspech. Konkurencia v obrovskom slalome je obrovská, ale ja sa snažím vždy podať maximum. Teraz si oddýchnem, potom sa už budeme pripravovať na preteky v Záhrebe," uzavrela Vlhová.

 

Vlhovej početný tím bol teda v Lienzi spokojný. Celkovo 180 získaných bodov Igora Vlhu nesmierne potešilo: „Lienz bol veľmi pekný, preteky napínavé. V obráku je desať až dvanásť silných dievčat, Petra ukázala že tam patrí. Škoda, že chýbala Mikaela Shiffrinová, ale Peťa ukázala, že je silná. Obával som sa, aby sa niečo nestalo, ale dokázala to," povedal Vlha.

 

„Nie som až taký odborník, ale prvé kolo sa mi zdalo dosť ľahké a aj rozdiely preto boli menšie. Ale to je len môj názor. V druhom kole už išla podľa nôt, ktoré jej dal tréner Mauro Pini," dodal Vlha.

 

Prečítajte si: Petra Vlhová skončila na druhom mieste!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies