Petíciu Za živé rieky a čistú vodu podpísalo 20-tisíc ľudí, odovzdali ju na MŽP

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 13:04 • 2 min
Petíciu Za živé rieky a čistú vodu podpísalo 20-tisíc ľudí, odovzdali ju na MŽP

BRATISLAVA - Petíciu za efektívnejšiu ochranu slovenských vôd, presadzovanie zelených opatrení pri hospodárení s vodou, ako aj prehodnotenie plánov na výstavbu malých vodných elektrární (MVE) podpísalo vyše 20-tisíc ľudí.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala členka petičného výboru Martina Paulíková zo Združenia Slatinka, petíciu s názvom Za živé rieky a čistú vodu, ktorú odštartovali vo februári minulého roku, dnes odovzdali na ministerstve životného prostredia (MŽP). Petícia je podľa nej reakciou na zhoršovanie stavu povrchových a podzemných vôd na Slovensku.

 

„Napriek tomu, že máme smernice, legislatívu a máme tu osoby a úrady zodpovedné za ochranu vôd, tak udržateľné využívanie vôd je stále iba formalistické. Situácia, čo sa týka vodného hospodárstva na Slovensku, nie je dobrá, je alarmujúca,“ povedala a poukázala na nedávnu správu ombudsmanky Jany Dubovcovej, ktorá upozorňuje na nedostatky pri výstavbe MVE. Aj Európska komisia nedávno vo svojej správe konštatovala zlý stav vôd na Slovensku.

Ochranári sa podľa Paulíkovej snažia MŽP už dlhšie presvedčiť, aby „vodnú politiku začalo spracúvať modernejšie a aby bola založená na najnovších poznatkoch. Vláda síce už medzičasom schválila aktualizáciu koncepcie malých vodných elektrárni, s tou však ochranári nie sú úplne spokojní. Spolupráca s MŽP je podľa Paulíkovej lepšia než v minulosti, envirorezort však často pri prijímaní stratégií a koncepcií robí len kozmetické úpravy.

 

„Očakávame od ministerstva, že sa začne spracovávať nová vodná politika s novým prístupom k ochrane vôd, a nielen k využívaniu vôd, a to sa týka nielen MVE, ale aj znečistenia vôd, zelenej infraštruktúry, obnovy mokradí, adaptačných opatrení,“ uviedla. Petícia tiež podľa nej žiada spracovanie novej vodnej politiky Slovenska tak, aby bola "starostlivo uvážená a spracovaná na základe najlepších dostupných vedeckých poznatkov, za účasti zainteresovaných subjektov a v duchu spolupráce". Hospodárske využívanie nadradené nad ochranu vôd, totiž spôsobuje z dlhodobého hľadiska vážne ohrozenie kvality aj množstva vôd na Slovensku.

Ďalší člen petičného výboru Mikuláš Huba zo Slovenského ochranárskeho snemu tiež vyjadril obavy nad živelnou výstavbou MVE. Zdôraznil, že využívanie všetkých profilov, ktoré sú z hydroenergetického hľadiska síce vhodné na výstavbu MVE, ale zo všetkých ďalších hľadísk nevhodné, je v rozpore s viacerými európskymi smernicami o vode a o biotopoch. „Sme svedkami obrovskej arogancie moci úradníkov v štátnej správe na jednej strane ako aj moci peňazí, keď záujem developera je uprednostnený pred záujmom verejnosti,“ vyhlásil Huba. Dodal, že úrady ignorujú odborné návrhy vedeckej komunity na ekologizáciu riečnych ekosystémov a odborné argumenty neberú do úvahy. Ochranár Ján Topercer je presvedčený, že riečnym ekosystémom chýba integrovaný a systémový manažment a riadenie je rozdrobené, pričom rôzne úrady sa zaoberajú výstavbou MVE, protipovodňovými opatreniami, znečisťovaním či výrubom stromov.

MŽP tvrdí, že už sprísnilo a stransparentnilo celý proces posudzovania pre MVE. Ako v reakcii uviedol hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák, Aktualizácia koncepcie využitia hydroenergetického potenciálu vodných tokov SR do roku 2030 stanovila jasné pravidlá, kedy malá vodná elektráreň podlieha procesu posudzovania.

 

„Každý nový projekt výstavby, nad výkon 0,1 MW, po novom podlieha posúdeniu vplyvov na životné prostredie. To znamená, že budú posudzované aj možné vplyvy projektu na riečne ekosystémy. Následne, aj na základe tohto posúdenia, príslušný orgán výstavbu v konkrétnom mieste povolí alebo zamietne,“ zdôraznil Ferenčák, podľa ktorého výstavba MVE v chránených územiach či lokalitách Natura 2000, kde je predmet ochrany viazaný na vodu, je po novom vylúčená.

 

Poukázal tiež na to, že z celkového počtu 375 profilov bolo v aktualizovanej koncepcii vytypovaných 58 ako podmienečne vhodných na výstavbu MVE. „Pripravujeme ďalšie nové požiadavky, ktorých splnenie budú musieť žiadatelia o výstavbu MVE preukázať. Naším cieľom je ešte viac sprehľadniť výber žiadateľov. V súčasnosti hľadáme najvhodnejšiu formu posúdenia žiadostí, najmä pri profiloch, kde sa bude uchádzať viac záujemcov,“ uzavrel.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona