Petíciu za zachovanie Letiska Piešťany podpísalo už 7-tisíc ľudí

NETKY.SK • 28 November 2016, 13:16 • 2 min
Petíciu za zachovanie Letiska Piešťany podpísalo už 7-tisíc ľudí

PIEŠŤANY - Petíciu za zachovanie letiska v Piešťanoch podpísalo 5 495 ľudí a jej internetovú verziu ďalších 1 486 ľudí. Petíciu tak spolu podporilo 6 981 občanov. Na záver podpisovej akcie o tom informoval petičný výbor.

slovakia

left justify in out

O likvidácii spoločnosti Letisko Piešťany, a.s., budú akcionári rozhodovať na mimoriadnom valnom zhromaždení v utorok 29. novembra. Likvidáciu navrhuje majoritný akcionár, ktorým je Trnavský samosprávny kraj, menšinovými akcionármi sú mesto Piešťany a štát cez ministerstvo dopravy.


Masívnu petičnú akciu zorganizoval Seniorský parlament Piešťan. Jeho členovia ešte predtým napísali protestné listy proti likvidácii letiska trnavskému županovi Mikušovi, ministrovi dopravy Árpádovi Érsekovi a primátorovi Piešťan Milošovi Tamajkovi. Región by podľa nich stratou letiska prišiel o strategický dopravný bod umožňujúci jeho rozvoj.


Petičný výbor požiadal už v pondelok 21. novembra predsedu Trnavského samosprávneho kraja a predsedu predstavenstva spoločnosti Letisko Piešťany Tibora Mikuša o prerokovanie petície najneskôr do 28. novembra, ten však požiadavke zatiaľ nevyhovel. "Ak tejto požiadavke nevyhovie do dňa začiatku valného zhromaždenia, teda do 29. novembra, petičný výbor použije všetky prostriedky právneho poriadku Slovenskej republiky, aby sa domohol zákonného práva,“ uviedli organizátori petície v tlačovej správe. Agentúre SITA ju poskytol podpredseda Seniorského parlamentu v Piešťanoch Jiří Rais. Všetky petičné hárky odovzdali organizátori petície Úradu Trnavského samosprávneho kraja.


Likvidáciu stratovej spoločnosti Letisko Piešťany navrhuje jeden z trojice akcionárov - Trnavský samosprávny kraj. "O likvidácii môže rozhodnúť len valné zhromaždenie, treba na to dvojtretinovú väčšinu, ktorú kraj nemá,“ povedal člen predstavenstva spoločnosti Juraj Štaffa. Ten zároveň odmietol podozrenia zo zlého riadenia alebo tunelovania spoločnosti. Tá podľa neho dlhodobo produkuje stratu, ktorú už nemá kto pokryť. Likvidáciu spoločnosti, ktorá by zároveň znamenala zastavenie letiskovej prevádzky a zrušenie letiska, odmieta aj vedenie Piešťan. Ministerstvo dopravy sa k hlasovaniu na mimoriadnom valnom zhromaždení nevyjadrilo.


Poslanec národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) v piatok po poslaneckom prieskume v spoločnosti konštatoval, že jej ďalšia existencia je v rukách ministra Érseka. Kollár upozornil, že ak by minister dopravy podpísal likvidáciu letiska, zároveň by podpísal aj vrátenie eurofondov, ktoré letisková spoločnosť čerpala. Poslanecký prieskum podľa ďalšieho poslanca Jozefa Viskupiča (OĽaNO-NOVA) nevyvrátil podozrenie, že za zámerom likvidácie spoločnosti je záujem o lacnú privatizáciu letiska. Štát by tomuto scenáru podľa neho nemal asistovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies