Petíciu za druhé referendum o členstve Británie v EÚ podpísali tri milióny ľudí

NETKY.SK • 26 Jún 2016, 13:05 • 2 min
Petíciu za druhé referendum o členstve Británie v EÚ podpísali tri milióny ľudí

LONDÝN - Internetovú petíciu, ktorá vyzýva na vypísanie nového referenda o členstve Británie v EÚ, podpísali už viac ako tri milióny Britov.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes denník Daily Telegraph, ktorý podotkol, že vzhľadom na vysoký počet podpisov budú poslanci britského parlamentu nútení zvážiť aspoň debatu na túto tému.

 

Autor textu petície William Oliver Healey tvrdí, že vláda by "mala uplatniť pravidlo, že ak o zotrvaní či odchode (z EÚ) rozhodne menej ako 60 percent hlasujúcich, alebo ak účasť bude nižšia ako 75-percentná, uskutoční sa ďalšie referendum".

 

Britský odborník na ústavné právo profesor Vernon Bogdanor pre Daily Telegraph uviedol, že vypísanie druhého referenda je "veľmi nepravdepodobné". "Nemyslím, že EÚ by si želala ďalej vyjednávať, toto hlasovanie považujú za definitívne," vysvetlil.

 

Profesor, ktorý bol tútorom premiéra Davida Camerona počas jeho univerzitných štúdií v Oxforde, uviedol, že vláda bude musieť byť "veľmi opatrná" pri vyhlasovaní referend v budúcnosti.

 

Odborník na voľby v Británii John Curtice už v sobotu podľa agentúry AP upozornil, že za odchod Británie z EÚ v referende hlasovalo 17 miliónov voličov, takže "jeden milión (podpisov) je ako nič".

"Nemá zmysel, aby ľudia teraz podpisovali (túto) petíciu, mali tak urobiť skôr," uviedol Curtice. Dodal, že petíciu podpísalo viac ako 100.000 ľudí, takže by sa ňou mal zaoberať aj parlament, ale diskusia poslancov bude zrejme len planá. Odporcovia brexitu vyhlásia, že výsledok referenda je hanba, prívrženci ho zasa budú oslavovať, konštatoval Curtice.

 

Viaceré britské médiá i občania na diskusných fórach pripomínajú, že výsledok referenda nie je právne záväzný. Premiér by mohol záležitosť súvisiacu s brexitom predložiť na prerokovanie parlamentu, kde by mohol rátať s tým, že väčšina poslancov podporí zotrvanie Británie v EÚ.

Mnohí Briti okrem toho pripomínajú výrok šéfa euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea, keď pred referendom vyhlásil, že jeho tesný výsledok by bol dôvodom na druhý plebiscit.

 

Za vystúpenie Británie z EÚ bolo 52 percent hlasujúcich, za zotrvanie sa vo štvrtok vyslovilo 48 percent voličov. Hlasovať prišlo 72 percent z 46,5 milióna oprávnených voličov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies