Petíciu s dvoma tisíckami podpisov má už primátor Galanty

NETKY.SK • 24 Júl 2013, 13:23 • 2 min
Petíciu s dvoma tisíckami podpisov má už primátor Galanty

GALANTA - Petíciu proti platenému parkovaniu v Galante podpísalo za tri týždne podľa jej iniciátora Františka Gauliedera 2 018 obyvateľov Galanty. Požadujú zrušenie nariadenia o platenom parkovaní v meste, ako aj uznesenia o čerpaní investičného úveru vo výške 230-tisíc eur na zabezpečenie výberu poplatkov. Petičné hárky dnes petičný výbor doručil kancelárii primátora. Podľa zákona má primátor na vybavenie petície 30 dní.

slovakia

left justify in out

Všeobecne záväzné nariadenie o zavedení plateného parkovania prijalo mestské zastupiteľstvo koncom júna. Primátor Ladislav Maťašovský ho po protestoch verejnosti zatiaľ nepodpísal. "Petičná akcia bola prejavom nevôle občanov voči prijatým uzneseniam a taktiež proti tomu, ako poslanci mestského zastupiteľstva na čele s primátorom mesta majú niekedy v úmysle obmedziť práva občanov v správe vecí verejných,“ povedal Gaulieder. Už počas rokovania mestského zastupiteľstva o platenom parkovaní poslancom a vedeniu mesta vyčítal, že o takom zásadnom kroku nebola žiadna diskusia s verejnosťou. Primátor Maťašovský zavedenie plateného parkovania v meste zdôvodňoval ekonomickým prínosom, získané peniaze by boli podľa neho využité na budovanie nových parkovacích plôch a modernizáciu dopravnej infraštruktúry.

Mestské zastupiteľstvo nariadením rozhodlo o rozdelení širšieho centra mesta na tri zóny, v ktorých sa má počas pracovných dní platiť 70, 50 a 30 centov za hodinu parkovania, pri platbe mobilným telefónom o desať centov viac. Na kúpu parkovacích automatov a ďalšie výdavky schválili poslanci prijatie úveru vo výške 230 tisíc eur. Ak mestské zastupiteľstvo do dvoch mesiacov primátorom nepodpísané uznesenie nepotvrdí trojpätinovou väčšinou, stratí platnosť.

Platené parkovanie zamestnáva mestských poslancov v Galante už niekoľko rokov. V minulosti navrhované spoplatnenie niektorých parkovísk v centre mesta odmietli s tým, že problematiku treba riešiť komplexne. Preto sa na júnové rokovanie dostal návrh na spoplatnenie širokého centra vrátane niektorých sídlisk. Časť poslancov navrhovala oslobodiť od platenia všetkých obyvateľov mesta, prešiel však návrh na spoplatnenie pre všetkých počas pracovných dní od 8:00 do 17:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona