Petíciu proti výrubu stromov podpísalo skoro 11 000 ľudí

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 13:16 • 2 min
Petíciu proti výrubu stromov podpísalo skoro 11 000 ľudí

BRATISLAVA - Petíciu za zastavenie výrubov stromov na Slovensku podpísalo už vyše 10 900 ľudí, pričom jej signatári ju minulý týždeň odovzdali na Úrad vlády SR.

slovakia

left justify in out

Autori petície žiadajú vládu o okamžité zastavenie plošného a líniového výrubu v poľnohospodárskej aj urbánnej krajine, ako napríklad pri vodných tokoch, v parkoch, lesoparkoch, alejach a cestách na celom Slovensku.

 

"Petícia sa nekončí, pokračujeme ďalej v zbieraní podpisov. Pripravujeme listy pre ministerstvá životného prostredia, dopravy, pôdohospodárstva a spravodlivosti, v ktorých ich o tejto petícii budeme informovať a žiadať o súčinnosť," informovala jedna z autoriek petície Mária Halátová, podľa ktorej takýto list dostane aj parlamentný výbor pre životné prostredie, aby sa touto petíciou začali zaoberať aj v slovenskom parlamente. "Počkáme do konca júna na reakcie a kroky, ktoré podniknú," uviedla.


V petícii ochrancovia prírody žiadajú okamžité moratórium na plošný a líniový výrub stromov dovtedy, kým nebude schválený a uvedený do praxe Národný generel ochrany verejnej zelene na ozdravenie klímy Slovenska. Tento dokument by mala pripraviť vláda za účasti zainteresovaných občianskych iniciatív. Signatári tiež žiadajú vypracovanie Národného programu obnovy poškodenej krajiny a ozdravovania klímy.

 

"Žiadame vyvodiť konkrétnu politickú a trestnú zodpovednosť za doterajšiu nekompetentnú starostlivosť o verejnú zeleň, za devastáciu životného prostredia Slovenska, ktorá ohrozuje kvalitu environmentálneho, zdravotného, sociálneho i ekonomického prostredia v prebiehajúcej klimatickej zmene na Slovensku, a to na všetkých stupňoch riadenia štátu," uvádza jeden z bodov petície, podľa ktorej by mala vláda tiež prešetriť oprávnenosť všetkých plošných a líniových výrubov stromov za posledné štyri roky a vyvodiť trestnú zodpovednosť za neoprávnené výruby.


Viac informácií ako aj elektronická forma petície sú prístupné na internetovej stránke www.stromy.vlastnyweb.sk .



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies