Petíciu proti ropovodu v Petržalke podpísal aj petržalský starosta Bajan

NETKY.SK • 24 August 2013, 09:46 • 2 min
Petíciu proti ropovodu v Petržalke podpísal aj petržalský starosta Bajan

BRATISLAVA - Proti vedeniu plánovaného ropovodu Bratislava-Schwechat cez obývanú časť bratislavskej Petržalky vyzbieralo občianske združenie Mladá Petržalka už viac ako 6 000 podpisov. Iniciatívu Stop ropovodu v Petržalke rozbehli 18. júla, do konca leta by chceli vyzbierať 10 000 podpisov. Za petíciu proti ropovodu v Petržalke sa podpísal aj starosta Petržalky Vladimír Bajan. Agentúru SITA o tom informoval člen združenia Mladá Petržalka a mestský poslanec za bratislavskú Petržalku Oliver Kríž.

slovakia

left justify in out

Ako informoval Kríž, zbieranie podpisov ide veľmi dobre a petíciu podporilo veľa známych osobností, dokonca aj petržalský starosta. Petržalský starosta pridal podľa Kríža podpis číslo 6 001. Ako informoval petržalský starosta Vladimír Bajan, on sám požiadal organizátora petície Kríža o stretnutie. "Som presvedčený, že nová trasa ropovodného prepojenia medzi Bratislavou a rakúskym Schwechatom nemá byť vedená územím Petržalky, a to najmä z dôvodov ochrany významných vodných zdrojov v Petržalke a pod Petržalkou, ako aj ochrany vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov," uviedol Bajan a dodal, že už v júli roku 2011 prijalo miestne zastupiteľstvo uznesenie, v ktorom vyjadrilo svoj protest proti spôsobu prípravy prác na prepojení ropovodu Družba s rafinériou Schwechat a jeho trasovania bez účasti samosprávy. 

Podľa Kríža chcú petíciu posunúť vláde a ministrovi hospodárstva Tomášovi Malatinskému. Zaoberať by sa ňou malo aj bratislavské mestské zastupiteľstvo. Podpisy zbierajú členovia občianskeho združenia na frekventovaných miestach Bratislavy, ľudia ich môžu spoznať podľa žltej dodávky s nadpisom Stop ropovodu v Petržalke. 

Pre ropovod Bratislava-Schwechat zatiaľ nie je vybratá konkrétna trasa, rozhodnúť by sa o nej mohlo do konca tohto roka. "Ak by ropovod viedol cez mestskú časť, znamenalo by to pre jej obyvateľov mnoho rizík," myslí si Kríž a dodal, že variant, ktorý by viedol cez petržalské sídlisko, by priniesol nebezpečenstvo znečistenia podzemnej vody. „Petržalka má vysokú hladinu spodnej vody, pri havárii sa môže stať, že bude voda kontaminovaná a 100-tisíc obyvateľov by prišlo o zdroj pitnej vody,“ doplnil Kríž. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona