Petíciu proti brexitu podpísali milióny ľudí, musí sa ňou zaoberať parlament

NETKY.SK • 27 Marec 2019, 06:55 • 2 min
Petíciu proti brexitu podpísali milióny ľudí, musí sa ňou zaoberať parlament

LONDÝN - 1. apríl sa v Dolnej snemovni britského parlamentu ponesie v znamení rokovania o petícii za zrušenie brexitu. Tú totiž podpísalo takmer šesť miliónov ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Okrem petície zbrojacej proti odchodu Británie z EÚ budú na rokovaní figurovať i ďalšie dve, ktoré sa však rovnako zaoberajú otázkami brexitu. Dolná snemovňa k nim zasadne hneď 1. apríla. Proti brexitu sa v petícii vyslovilo rekordných 5,75 Britov.

 

img

 

Ďalšie dve petície sa zaoberajú otázkou usporiadania ďalšieho referenda o odchode Británie, čo podpísalo 12-tisíc ľudí a odchodom v pôvodne naplánovanom termíne 29. 3., a to bez ohľadu na to, či sa tak stane s dohodou alebo bez nej, pod čo dalo svoj podpis 140-tisíc občanov. Podľa zákona sa vláda musí zaoberať každou petíciou, ktorá presiahne 10-tisíc podpisov, pokiaľ dosiahne viac ako 100-tisíc, poslanci o nej musia i diskutovať.

 

Veľká Británia mala podľa pôvodných plánov definitívne opustiť Európsku úniu k 29. marcu tohto roka. Poslanci sa však s Úniou nevedia dohodnúť na konkrétnych podmienkach, čo situáciu komplikuje. To vyústilo do toho, že Theresa Mayová na minulotýždňovom summite EÚ vyrokovala odklad brexitu prinajmenšom do 12. apríla v prípade, že by „rozvodová dohoda“ v parlamente nebola schválená ani po tretíkrát. Ak by ju však v najbližšom hlasovaní poslanci schválili, opustila by Británia európske spoločenstvo k 22. máju 2019.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona