Petície by sa mohli podávať aj cez portál verejnej správy

NETKY.SK • 30 August 2014, 11:22 • 2 min
Petície by sa mohli podávať aj cez portál verejnej správy

BRATISLAVA – Uplatňovaniu petičného práva na Slovensku by mohol v budúcnosti pomôcť aj Ústredný portál verejnej správy.

slovakia

left justify in out

Úrad vlády pripravil novelu zákona, ktorá by umožnila vytvárať či podporovať petíciu, a napokon ju aj podať, aj na tomto portáli. Novela zákona o petičnom práve je už v pripomienkovom konaní. Podanie petície cez portál podľa autorov predstavuje efektívny spôsob zvyšovania miery občianskej aj politickej participácie a nadväzuje na celkovú elektronizáciu verejnej správy. Táto forma zabezpečí primerané uistenie o dôveryhodnosti predkladanej petície ako aj autenticitu a overovanie poskytovaných údajov. Súčasné znenie zákona predpisuje, že petícia musí byť písomná, podáva ju petičný výbor. Pri podaní petície elektronickými prostriedkami sa písomná forma považuje za zachovanú, ak sú v nej uvedené predpísané údaje o tom, kto ju podáva. Zároveň je k dispozícii prostredníctvom elektronických prostriedkov elektronický formulár, ktorý možno podpísať zaručeným elektronickým podpisom.


Novelou sa zavedie aj povinné zverejňovanie výsledku vybavenia petície. Orgán verejnej moci bude povinný zverejniť výsledok na svojom webovom sídle a prostredníctvom ústredného portálu v lehote do 10 pracovných dní od jej vybavenia. Predkladatelia novely argumentujú, že petície predstavujú nástroj zvyšovania miery občianskej aj politickej participácie. Povinné zverejňovanie výsledku vybavenia petície nadväzuje na programové vyhlásenie vlády, v ktorom chce kabinet „priblížiť štát k občanovi a „podporiť aktívny dialóg s občianskou spoločnosťou a so zástupcami z neziskového sektora“. Zverejnením výsledku vybavenia petícií sa zároveň zavedie efektívny spôsob, ako občianska spoločnosť bude kontrolovať orgány vybavujúce petíciu. Novela má v prípade schválenia platiť od 1. januára 2015. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona