Petícia za zrušenie premenúvania obcí na Ukrajine nebola úspešná

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 10:26 • 2 min
Petícia za zrušenie premenúvania obcí na Ukrajine nebola úspešná

KYJEV - Skupina ukrajinských občanov iniciovala petíciu, ktorou prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka vyzvala, aby v čase trvania protiteroristickej operácie (ATO) v oblasti Donbasu zakázal premenúvanie obcí a ulíc, ku ktorému dochádza v rámci plnenia zákona o dekomunizácii Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Ako informuje agentúra RIA Novosti, text iniciatívy, ktorá sa objavila na webovej stránke prezidentskej kancelárie, žiada Porošenka, aby zastavil premenúvanie ulíc a miest "aspoň počas trvania ATO v Donbase".

 

Iniciátor petície označuje dekomunizáciu za "určite dobrú" vec, ale odporúča: "Vy sami radšej niečo vybudujte - mesto, obec, továreň, park, múzeum - a potom mu dajte vlastenecký názov, než premenúvať niečo vybudované komunistickým režimom."

 

Autor petície sa domnieva, že vedenie krajiny by si malo zvoliť finančné priority. Prostriedky, ktoré mal Kyjev v pláne využiť na premenúvanie ulíc a miest, treba podľa neho vynaložiť na modernizáciu tovární a ATO v Donbase.

 

Táto petícia na webe však nemala dostatočnú podporu - podpísalo ju len 45 z požadovaných 25.000 signatárov - a prezident tak nie je povinný predložiť ju parlamentu na prerokovanie.

 

Zákon o dekomunizácii na Ukrajine platí od vlaňajšieho mája. Zákon o odsúdení komunistického a národnosocialistického totalitného režimu na Ukrajine zakazuje aj propagandu sovietskej symboliky. Predpokladá teda aj premenovanie obcí a ulíc pomenovaných po sovietskych predstaviteľoch.

 

Na základe odporúčaní Inštitútu národnej pamäti ukrajinský parlament 12. mája rozhodol, že do konca novembra tohto roka by malo byť na Ukrajine premenovaných 940 obcí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies