Petícia Za živé rieky má už 20 000 podpisov, bude pokračovať ďalej

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 17:10 • 2 min
Petícia Za živé rieky má už 20 000 podpisov, bude pokračovať ďalej

ZVOLEN - Petícia Za živé rieky, ktorú spustila vo februári neformálna iniciatíva vedcov, ochranárov a zástupcov mimovládnych organizácií, má už 20.000 podpisov.

slovakia

left justify in out

Petícia, adresovaná vláde a ministerstvu životného prostredia, vyzýva na zmenu vodnej politiky. Jej organizátori ohlásili v týchto dňoch jej pokračovanie, s cieľom zmeniť prístup štátu k ochrane riek, potokov aj podzemnej vody.

 

Ako pre TASR uviedla Martina Paulíková zo Združenia Slatinka, k iniciatíve sa pridal tiež WWF, Slovenský rybársky zväz, Klub slovenských turistov, ako i zástupcovia vodáckych klubov. "Všetci od ministerstva v minulosti neúspešne požadovali zapracovanie požiadaviek Rámcovej smernice EÚ o vode do dlhodobých plánovacích materiálov v oblasti vodného hospodárstva. Teraz po prvý raz spojili svoje sily a žiadajú zmenu prístupu k ochrane vôd spoločne," uviedla. Podľa nej organizátori petície sa pri zbere podpisov stretli s množstvom akútnych problémov po celom Slovensku.

 

Najväčšiu pozornosť vyvoláva živelná výstavba malých vodných elektrární bez dostatočného posúdenia ich kumulatívneho vplyvu na okolie, výruby brehových porastov, plánovaná výstavba nepotrebných veľkých priehrad či znečistenie riek z priemyselných prevádzok a poľnohospodárstva. Rybárov a ďalších odborníkov navyše trápia chýbajúce opatrenia na obnovenie kontinuity riek, i napriek tomu, že na Slovensku v posledných rokoch čelíme výraznému úbytku viacerých, i hospodársky významných druhov rýb. 

 

Zástupcovia petičného výboru a experti, ktorí ich podporujú, za štyri mesiace od začatia zberu podpisov absolvovali aj niekoľko stretnutí s predstaviteľmi ministerstva životného prostredia. To má v kompetencii nielen ochranu vôd, ale aj cenných prírodných spoločenstiev, ktoré sú zásahmi do riek ničené tiež. "Napriek náznakom ochoty komunikovať o problémoch sa zatiaľ zásadná zmena smerovania štátnej vodnej politiky nečrtá," pripomenula Paulíková. Petícia vyvrcholí na jeseň. Ambíciou je vyzbierať toľko podpisov, aby bola jednou z najpočetnejších aktivít týkajúcich sa ochrany vôd na Slovensku vôbec.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona