Peter Žiga podpísal s bulharským partnerom memorandum o plynovode Eastring

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 10:35 • 2 min
Peter Žiga podpísal s bulharským partnerom memorandum o plynovode Eastring

BRATISLAVA - Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) a štátny tajomník Ministerstva energetiky Bulharskej republiky Žečo Stankov dnes v Bratislave slávnostne podpísali v rámci neformálnej rady ministrov pre energetiku memorandum o porozumení pre plynárenský projekt Eastring.

slovakia

left justify in out

"Na úrovni (plynárenských) firiem sme podpísali zmluvu medzi Eustreamom a Bulgartransgasom ohľadom projektu Eastring začiatkom júna. Dnes sme to položili na úroveň medzivládnej dohody, respektíve na úroveň memoranda o porozumení medzi Slovenskou republikou zastúpenou MH SR a Bulharskou republikou zastúpenou ich Ministerstvom pre energetiku. Verím, že projekt Eastring napomôže k budovaniu Energetickej únie v Európe, a to jednak diverzifikáciou trás a jednak diverzifikáciou zdrojov plynu," povedal Žiga po podpise memoranda.

 

Do kompletnej dohody o projekte podľa šéfa MH SR chýbajú ešte dvaja partneri, územím ktorých by mal plynovod Eastring prechádzať, a to Maďarsko a Rumunsko. "Veríme však, že v nejakom najbližšom období sa nám podarí dohodnúť aj s týmito krajinami na podobných podmienkach, a to či už na korporátnej alebo medzivládnej úrovni," doplnil slovenský minister hospodárstva.

 

Podľa Stankova sa podpisom tohto memoranda zabezpečuje na medzivládnej úrovni vyššia energetická bezpečnosť EÚ. "Veríme, že Eastring podporí nielen strednú a juhovýchodnú Európu, ale že v rámci energetiky prispeje k bezpečnosti celej Európy," dodal Stankov.

 

Podľa slov podpredsedu Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroša Šefčoviča existuje "silné porozumenie" so všetkými krajinami, cez ktoré by plánovaný plynovod mal prechádzať. "Slovenská strana sa snaží postupne podpisovať takéto memorandá o porozumení so všetkými krajinami. Určite budú ešte rokovania s Rumunskom a Maďarskom - to sú krajiny, kde sa očakáva podpis memoránd," dodal na margo dnešného podpisu memoranda s Bulharskom Šefčovič.

 

Plynovod Eastring je podľa MH SR spoločný projekt plynového prepojenia medzi Rumunskom, Bulharskom, Maďarskom a Slovenskom. Ide o obojsmerné plynové potrubie s predpokladanou kapacitou v rozsahu 20 až 40 miliárd kubických metrov zemného plynu ročne, v dvoch možných alternatívach, a to buď ako nové potrubie v kombinácii s maximálne možným využitím existujúcej prepravnej infraštruktúry v Rumunsku a Bulharsku, alebo prostredníctvom úplne nového potrubia - trasou z bodu Malkoclar do Veľkých Kapušian.

 

SR dlhodobo presadzuje realizáciu projektu Eastring - znamenal by príspevok k energetickej bezpečnosti a diverzifikácii dodávok zemného plynu do Európy, malo by ísť o nový plyn z Kaspického regiónu v kontexte Energetickej únie, poskytnutie koridoru pripraveného pre transport zemného plynu z juhovýchodnej Európy do západnej Európy a významne by prispel k integrácii plynárenských trhov. "V porovnaní s ostatnými projektmi predstavuje najefektívnejšie riešenie. Umožňuje pokračovanie využívania existujúcej rumunskej a bulharskej tranzitnej infraštruktúry a bude k dispozícii pre každého záujemcu, plne v súlade s pravidlami EÚ," dodalo MH SR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies