Peter Sagan získal štvrtýkrát Zlatý pedál

NETKY.SK • 28 December 2013, 20:02 • 2 min
 Peter Sagan získal štvrtýkrát Zlatý pedál

BRATISLAVA - Peter Sagan sa stal víťazom výročnej ankety Slovenského zväzu cyklistiky.

slovakia

left justify in out

Peter Sagan sa stal najlepším slovenským cyklistom roka a víťazom ankety Zlatý pedál 2013. Výsledky 34. ročníka tradičnej ankety vyhlásili v sobotu večer v bratislavskom hoteli Holiday Inn. Dvadsaťtriročný Žilinčan Sagan obhájil vo výročnom hodnotení Slovenského zväzu cyklistiky vlaňajšie prvenstvo a celkovo získal štvrtýkrát Zlatý pedál. Predtým dostal ocenenie aj v roku 2008, keď sa stal takisto ako rok predtým aj talentom sezóny, a v roku 2011.

Saganov triumf bol jednoznačný, v hlasovaní členov výkonného výboru Slovenského zväzu cyklistiky, trénerov a zástupcov médií dostal 121 bodov. Z 25 hlasujúcich zaradilo jazdca tímu Cannondale 23 na 1. miesto, zvyšní dvaja na druhé. S odstupom 57 bodov skončil na 2. pozícii v ankete Peter Velits, ktorý tento rok obhájil s tímom Omega Pharma-Quick Step titul majstra svetra v časovke. Na hlasovacích lístkoch sa nová posila družstva BMC raz objavila na prvom, devätnásťkrát na druhom a dvakrát na treťom mieste. Bronzová anketová priečka patrí majsterke sveta v cyklotriale Tatiane Janíčkovej (1x 1. miesto, 2x 2., 8x 3.). 
Za Talent roka vyhlásili šiestu juniorku Terezu Medveďovú, ktorá na svetovom šampionáte vo Florencii skončila na 6. mieste. Zaujímavosťou je, že poradie najlepšej trojice v ankete Zlatý pedál 2013 a aj víťazku Talentu roka určilo presne osem hlasujúcich. 
Sagan triumfom v ankete Zlatý pedál zavŕšil úspešný rok 2013, v ktorom sa stal aj najlepším slovenským športovcom. Nik zo svetového cyklistického pelotónu nestál v odchádzajúcom roku častejšie na najvyššom stupni pre víťazov ako Sagan. Dvadsaťdva víťazstiev v etapách či pretekoch doplnil slovenský líder talianskeho tímu Cannondale o desať druhých a päť tretích miest. V rebríčku Medzinárodnej cyklistickej únie zavŕšil sezónu na 4. mieste, čo je najlepšie umiestnenie Slováka v histórii. Pred ním skončili iba Španieli Joaquím Rodríguez a Alejandro Valverde a tiež britský víťaz Tour de France Christopher Froome. Sagan nechal v koncoročnom hodnotení za sebou víťaza Giro d´Italia Vincenza Nibaliho, znamenitého časovkára a klasikára Fabiana Cancellaru, aj majstra sveta Ruia Costu. 
Sagan vyhral aj jednu z etáp na tohtoročnej Tour de France a najmä obhájil zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže v stom ročníku týchto najslávnejších a najprestížnejších cyklistických pretekov na svete. Nosil ho na sebe od začiatku a vydržal v ňom až do konca. Kráľom šprintérov sa stal aj na pretekoch Okolo Švajčiarska a tiež na zámorských podujatiach Okolo Kalifornie, Okolo Alberty a tiež na USA Pro Cycling Challenge, kde vyhral štyri zo siedmich etáp. Na spoločnom šampionáte českých a slovenských cyklistov v Dubnici nad Váhom s prehľadom obhájil domáci titul v pretekoch s hromadným štartom. V roku 2013 ovládol preteky Gent - Wevelgem, Brabantský šíp, Tri dni Panne-Koksijde a pridal druhé miesta na pretekoch Okolo Flámska, E3 Harelbeke, Miláno - San Remo či Strade Bianche. V pamäti zostanú aj dve Saganove víťazné etapy v daždi na podujatí Tirreno-Adriatico. Jeden z najväčších Saganových úspechov v tejto sezóne sa nespája s víťazstvom či umiestnením v prvej trojke pretekov. Na septembrových majstrovstvách sveta v talianskej Florencii v pretekoch mužskej elity hrdinsky bojoval s porciou 272 km a po takmer sedem a polhodine v sedle bicykla v nepríjemnom daždivom počasí finišoval na šiestom mieste. 
Výročné hodnotenie Slovenského zväzu cyklistiky udeľujú pravidelne od roku 1980. 

VÝSLEDKY ZLATÝ PEDÁL 2013: 
Zlatý pedál 2013: 1. Peter Sagan (cestná cyklistika) 121 bodov, 2. Peter Velits (cestná cyklistika) 64, 3. Tatiana Janíčková (cyklotrial) 19, 4. Michael Kolář (cestná cyklistika) 8,5, 5. Tereza Medveďová (cestná cyklistika/cyklokros) 5,5, 6. Michal Lami (horská cyklistika cross country/cyklokros) 4, 7. Alžbeta Pavlendová (dráhová cyklistika) 2, 8. Martin Velits (cestná cyklistika) 1 

Talent roka 2013: 1. Tereza Medveďová (cestná cyklistika/cyklokros) 22, 2. Kristína Madarászová (bikros) 2, 3. Juraj Bellan (cestná cyklistika) 1 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies