Peter Sagan víťazom úvodnej etapy na BinckBank Tour, rozhodla až cieľová fotografia

NETKY.SK • 7 August 2017, 16:55 • 2 min
Peter Sagan víťazom úvodnej etapy na BinckBank Tour, rozhodla až cieľová fotografia

BREDA - Slováci Peter Sagan a Michael Kolář figurujú v 8-člennej zostave tímu Bora-Hansgrohe na cyklistické preteky BinckBank Tour (vlani ešte pod názvom Eneco Tour), ktoré v pondelok odštartujú prvou etapou v Holandsku z Bredy do Venray (180 km).

slovakia

left justify in out

Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal víťazom pondelkovej úvodnej etapy na pretekoch BinckBank Tour v Holandsku zaradených do kalendára World Tour. O víťazstve dvojnásobného majstra sveta v šprintérskej koncovke po 180 km vo Venray musela rozhodnúť až cieľová fotografia.

 

Dvadsaťsedemročný líder tímu Bora-Hansgrohe si pripísal deviate prvenstvo v sezóne a celkovo 98. v profesionálnom pelotóne. Na druhom mieste tesne skončil Nemec Phil Bauhaus z družstva Sunweb, tretiu priečku obsadil Dán Magnus Cort Nielsen z Oricy-Scott. Viacerí skvelí šprintéri sa do záverečného špurtu o víťazstvo ani nedostali vrátane Nemca Marcela Kittela (Quick-Step Floors) či Francúza Arnauda Démara (FDJ).

Únik úvodnej etapy vytvorili štyria jazdci - Piet Allegaert (Sport Vlaanderen-Baloise), Mark McNally (Wanty-Groupe), Laurens de Vreese (Astana) a Elmar Reinders (Roompot). Pelotón ich držal na krátko, maximálne im povolil dvojminútový náskok. V balíku pracovali podľa predpokladov šprintérske tímy, na čele sa striedali cyklisti Quick-Stepu, FDJ, LottoNL-Jumbo, ale aj Saganovej Bory-Hansgrohe.

 

Náskok utečencov pomaly klesal, 24,3 km sa únik dostal na zlatý kilometer pozostávajúci z troch rýchlostných prémií, na ktorých sa dali získať bonusové sekundy v postupnosti 3-2-1. Všetky tri šprinty vyhral De Vreese a získal deväť bonusových sekúnd. Pelotón si kontroloval odstup na únik a jeho náskok definitívne zlikvidoval 3 km pred koncom.

 

O víťazstvo si to rozdali šprintéri, Peter Sagan sa odhodlal k dlhému špurtu a napokon mu to o milimetre stačilo pred Bauhausom.

Výsledky - BinckBank Tour 2017:

1. etapa (Breda - Venray, 179,7 km): 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 3:50:09 h, 2. Phil Bauhaus (Nem.) Sunweb, 3. Magnus Cort Nielsen (Dán.) Orica-Scott, 4. Dylan Groenewegen (Hol.) LottoNL-Jumbo, 5. Boy van Poppel (Hol.) Trek-Segafredo, 6. Rick Zabel (Nem.) BMC Racing - všetci rovnaký čas ako víťaz

 

Poradie po 1. etape: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 3:49:59 h, 2. Laurens de Vreese (Belg.) Astana +1 s, 3. Phil Bauhaus (Nem.) Sunweb +4, 4. Elmar Reinders (Hol.) Roompot-Nederlandse Loterij +5, 5. Magnus Cort Nielsen (Dán.) Orica-Scott, 6. Mark McNally (V. Brit.) Wanty-Groupe Gobert - obaja +6
 

 

Už v úvode sa vzhľadom na rovinový profil etapy s veľkou pravdepodobnosťou dostanú k slovu šprintéri, ktorých je v štartovom poli neúrekom. Stačí spomenúť Nemcov Marcela Kittela (Quick-Step Floors), Andrého Greipela (Lotto Soudal), Francúza Arnauda Démara (FDJ) či čerstvého strieborného medailistu z majstrovstiev Európy Taliana Eliu Vivianiho (Sky).

Samostatnou kapitolou je Peter Sagan, ktorý na nedávnych pretekoch Okolo Poľska utekal ostatným nielen v šprintérskych koncovkách etáp, ale aj v kopcoch a ukázal skvelú formu po mesačnej pauze a predčasnom vylúčení z Tour de France. Sagan momentálne má na konte 97 víťazstiev v profipelotóne a ak pôjde s tradične maximálnym úsilím do každej zo siedmich etáp, nie je vylúčené, že do nedele dosiahne magickú stovku. Najmä ak väčšina etáp by mala vyhovovať šprintérom a zvyšok zasa špecialistom na klasiky, čo Sagan zosobňuje spolu viac ako ktokoľvek iný.

"Peter Sagan je kandidátom na celkové víťazstvo, ak vezmeme do úvahy širokú škálu jeho cyklistického talentu. Veľkou otázkou je jeho motivácia, keďže tieto preteky zrejme nie sú hlavným cieľom jeho sezóny. Vlani mal majster sveta na Enecu veľký záujem niečo ukázať a výsledkom boli dve etapové víťazstvá a tretia priečka v celkovej klasifikácii. Nedávno odvádzal výborné výkony na Okolo Poľska, máme sa teda na čo tešiť," prognózuje špecializovaný portál Cyclingnews.

 

Slovenský cyklistický web cycling-info.sk zasa pripomína, že hlavným súperom Sagana v boji o celkový triumf by mohol byť starý známy Belgičan Greg van Avermaet. Kráľ cyklistickej jari a líder rebríčka UCI WorldTour by sa mal predviesť najmä v záverečných troch etapách s klasikárskym profilom. Vážne treba rátať aj s dvoma najlepšími mužmi z vlaňajška - holandským víťazom Nikim Terpstrom (Quick-Step Floors) a celkovo druhým Belgičanom Oliverom Naesenom (Ag2r La Mondiale).

"Najmä posledné dve etapy budú pre toto podujatie typické. Budú pripomínať jednorazovky s množstvom kratučkých stúpaní a ešte väčším priestorom pre selekciu. Všetko vyvrcholí už tradične na legendárnom bergu Muur van Geraardsbergen. Stúpanie má 1,1 kilometra a malo by sa tam definitívne rozhodnúť," napísal portál cycling-info.sk.

Na BinckBank Tour sa predstaví aj tohtoročný šampión Giro d'Italia Holanďan Tom Dumoulin (Sunweb). Dobré spomienky má najmä na ročník 2013, keď práve na týchto pretekoch ako mladý pretekár prvýkrát na seba upozornil celkovo druhým miestom. "Etapy na kockách síce nie sú jeho doménou, ale čo sa týka časovky a kopcov, tam patrí medzi to najlepšie, čo ponúka štartovná listina," referuje Cyclingnews.

BinckBank Tour 2017 - prehľad etáp:

pondelok 7. augusta: 1. etapa (Breda - Venray, 180 km)
utorok 8. augusta: 2. etapa (individuálna časovka vo Voorburgu na 9 km)
streda 9. augusta: 3. etapa (Brankenberge - Ardooie, 186 km)
štvrtok 10. augusta: 4. etapa (Lanaken - Lanaken, 161 km)
piatok 11. augusta: 5. etapa (Sittard-Geleen - Sittard-Geleen, 165 km)
sobota 12. augusta: 6. etapa (Riemst - Houffalize, 197 km)
nedeľa 13. augusta: 7. etapa (Essen - Geraardsbergen, 194 km)

Konečné poradie z roku 2016 (ešte ako Eneco Tour):

Po 7. etape: 1. Niki Terpstra (Hol.) Etixx-QuickStep 22:43:26 h, 2. Oliver Naesen (Belg.) IAM Cycling +31 s, 3. Peter Sagan (SR) Tinkoff +1:00 min, 4. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing +1:02, 5. Jos van Emden +1:03, 6. Wilco Kelderman (obaja Hol.) obaja LottoNL-Jumbo +1:11

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies