Peter Sagan víťazom pretekov v Belgicku

NETKY.SK • 10 Apríl 2013, 17:50 • 2 min
Peter Sagan víťazom pretekov v Belgicku

OVERIJSE - Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Cannondale sa v stredu stal víťazom jednodňových pretekov Brabantský šíp (De Brabantse Pijl - La Fléche Brabanconne) v Belgicku.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťtriročný Žilinčan dosiahol ďalší cenný úspech v kariére, keď na cieľovej páske predstihol domáceho Philippa Gilberta z BMC Racing Teamu. Na 200 km trati medzi Leuvenom a Overijse klasifikovali ako tretieho v poradí Björna Leukemansa z Belgicka (Vacansoleil-DCM), ktorý mal trojsekundový odstup. Na pretekoch kategórie HC kalendára UCI sa nebojovalo o body do svetového rebríčka. Pre Sagana to bola príprava na nedeľňajšie podujatie Amstel Gold Race v Holandsku, kde chce zaútočiť na víťazstvo a môže sa opäť dostať na čelo renkingu UCI.

V stredajších pretekoch to nevyzeralo, že by momentálne svetová dvojka mohla zvíťaziť. Približne 40 km pred cieľom mal Sagan defekt. Slovenský cyklista však v závere už opäť figuroval medzi najlepšími. Približne dva kilometre pred cieľom nasadil k trháku, na jeho atak "do kopca" reagoval iba Gilbert. V špurte mal napokon viac síl Peter Sagan, ktorý zdolal svetového šampióna z Belgicka. Dvadsaťtriročný slovenský cyklista dosiahol ôsmy triumf v tejto sezóne. "Bola to skvelá príprava na nedeľňajšie Amstel Gold Race," povedal po pretekoch pre francúzsky Eurosport Sagan.

Peter Sagan upútal už pred štartom pretekov Brabantský šíp, keď odovzdal hosteske Maji Leyeovej veľkú kyticu kvetov a verejne sa jej ospravedlnil za gesto na stupňoch pre najlepších po pretekoch Okolo Flámska. Stalo sa tak pri prezentácii jazdcov. Maja Leyová, ktorá je hosteskou na viacerých belgických cyklistických klasikách, ospravedlnenie i podanie rúk prijala. Viaceré belgické médiá okamžite priniesli informácie, že Sagan sa správal ako skutočný džentlmen.

Súčasná svetová dvojka po pretekoch Okolo Flámska spontánne uštipla hostesku do pozadia. Šibalské gesto u niekoho vyvolalo úsmev, u ďalších spôsobilo rozhorčenie a obvinenia zo sexizmu a obťažovania. Celý svet obletela snímka, na ktorej 23-ročný Slovák s úškrnom na tvári smerom do objektívov kamier a fotoaparátov ľavou rukou chytil zadok blondíny, jednej z dvoch hostesiek práve gratulujúcej tradičným bozkom víťaznému Švajčiarovi Fabianovi Cancellarovi. Jazdec tímu Cannondale sa následne niekoľkokrát ospravedlnil na Twitteri či prostredníctvom videoodkazu na Youtube.

Jednodňové preteky v Belgicku Brabantský šíp (De Brabantse Pijl - La Fléche Brabanconne) - stredajšie výsledky.

Leuven - Overijse (200 km): 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 4:45:06 h, 2. Philippe Gilbert (Belg.) BMC Racing Team čas ako víťaz, 3. Björn Leukemans (Belg.) Vacansoleil-DCM +3 s, 4. Sylvain Chavanel (Fr.) Omega Pharma-Quick Step, 5. Simon Geschke (Nem.) Team Argos-Shimano obaja +10, 6. Greg Van Avermaet (Belg.) BMC Racing Team +12



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies