Peter Sagan sa s Austráliou rozlúčil 3. miestom

NETKY.SK • 21 Január 2018, 07:49 • 2 min
Peter Sagan sa s Austráliou rozlúčil 3. miestom

ADELAIDE - Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe skončil tretí v záverečnej šiestej etape 20. ročníka pretekov Tour Down Under, úvodného podujatia prestížnej série WorldTour v sezóne 2018 v Južnej Austrálii. Sagan sa v záverečnom šprinte 90 km dlhého kritéria so štartom aj cieľom v Adelaide musel skloniť pred Nemcom Andrém Greipelom a Austrálčanom Calebom Ewanom.

slovakia

left justify in out

Celkovým víťazom sa stal Juhoafričan Daryl Impey z tímu Mitchelton-Scott, ktorý sa ako 33-ročný dočkal najväčšieho úspechu v kariére. Rovnaký čas ako víťaz dosiahol aj Austrálčan Richie Porte (BMC Racing), ale Juhoafričan mal lepší súčet všetkých umiestnení v etapách. So 16-sekundovým mankom skončil tretí Holanďan Tom-JelteSlagter (DimensionData). Sagan skončil celkovo na 32. mieste s odstupom 2:25 min za celkovým víťazom.


obrazok


Špecialista na preteky Tour Down Under Greipel v nedeľu pridal osemnásty etapový triumf v Južnej Austrálii, v práve skončenom ročníku ovládol prvú a poslednú etapu. V klasickom šprintérskom závere Greipel zaútočil spoza Sagana a doslova v posledných metroch sa dostal pred Ewana. Sagan nemal potrebnú rýchlosť na víťazstvo. Trojnásobný a úradujúci majster sveta však v Južnej Austrálii ovládol bodovaciu súťaž a pripísal si tam po prvý raz aj etapové víťazstvo. V neznesiteľnom teple triumfoval v 4. etape s cieľom v Uraidle.

Slovenský rýchlik Peter Sagan v práve skončenej edícii pretekov TDU päťkrát figuroval v najlepšej päťke etapového poradia, čo sa nepodarilo žiadnemu z jeho konkurentov. Okrem víťazstva si pripísal aj dve tretie, jednoštvrté a jedno piate miesto. Saganzvíťazil aj pred týždňom v kritériu People´s ChoiceClassic, ktoré bolo pre neho vstupom do novej sezóny, ale jeho výsledky sa nerátali do klasifikácie TDU a preteky nemali ani oficiálny charakter.

V záverečný deň Tour Down Under organizátori pripravili kritérium na 90 km v Adelaide. Cyklisti absolvovali v uliciach tohto mesta 20 okruhov po 4,75 km. V úniku sa ocitlo trio Truls Korsaeth (Astana), Laurent Didier (Trek Segafredo) a Logan Owen (EF Education First Drapac p/B Cannondale), neskôr bola vpredu dvojica Ben O´Connor (Dimension Data) - Logan Owen, ale podľa predpokladov ani jeden z nich nevydržal vpredu do etapovej koncovky. Ako posledný to vzdal Američan Owen dve kolá pred koncom a potom sa odohral klasický šprintérsky záver. Tentoraz v ňom nechýbal žiadny z favoritov a Nemec Greipel prakticky až na cieľovej čiare zdolal domáceho favorita Ewana, ktorý predviedol zbytočne dlhý špurt. Sagan jazdiaci v tmavozelenom drese lídra bodovacej súťaže sa dlho držal na dobrej pozícii, ale v samom závere mu v porovnaní s Greipelom chýbala rýchlosť.

Preteky TDU boli prvým podujatím prestížneho seriálu WorldTour v sezóne 2018. Vo WorldTour 2018 bude dovedna 37 pretekov.

Tour Down Under 2018 - výsledky:

6. etapa: (Adelaide - Adelaide, 90 km): 1. André Greipel (Nem.) Lotto Soudal 2:01:19 h, 2. Caleb Ewan (Aus.) Mitchelton-Scott, 3. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 4. Phil Bauhaus (Nem.) Sunweb, 5. Elia Viviani (Tal.) Quick-Step Floors, 6. Steele von Hoff (Aus.) UniSA-Australia - všetci rovnaký čas ako víťaz.

Konečné poradie po 6. etape: 1. DarylImpey (JAR) Mitchelton-Scott 20:03:34 h, 2. Richie Porte (Aus.) BMC Racing - rovnaký čas ako víťaz, 3. Tom-JelteSlagter (Hol.) DimensionData +16, 4. DiegoUlissi (Tal.) UAE-TeamEmirates +20, 5. DriesDevenyns (Belg.) Quick-StepFloors, 5. Egan Bernal (Kol.) Sky +20,...32. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe +2:25.

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 64 bodov, 2. Caleb Ewan (Aus.) 56, 3. Elia Viviani (Tal.) 52, 4. Daryl Impey (JAR) 42, 5. Phil Bauhaus (Nem.) 36, 6. Jay McCarthy (Aus.) 32.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona