Peter Sagan na Strade Bianche opäť s víťazným cieľom

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 10:09 • 2 min
Peter Sagan na Strade Bianche opäť s víťazným cieľom

SIENA - Po minulotýždňových belgických pretekoch Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne-Brusel-Kuurne pokračuje európska klasikárska cyklistická sezóna tento víkend sobotňajším desiatym pokračovaním Strade Bianche v južnom Toskánsku.

slovakia

left justify in out

Do okolia Sieny sa chystá aj slovenský úradujúci majster sveta Peter Sagan, ktorý bude kapitánom tímu Tinkoff. Na prašných štrkových cestách mu bude pomáhať sedem spolujazdcov - Jay McCarthy, Manuele Boaro, Daniele Bennati, Roman Kreuziger, Maciej Bodnar, Oscar Gatto a Adam Blythe.

 

Dvadsaťšesťročný Žilinčan má určite za cieľ vylepšiť svoje doterajšie umiestnenie na týchto prestížnych pretekoch - v rokoch 2013 a 2014 obsadil druhé miesta. V prvom prípade skončil za svojím tímovým kolegom ešte z Cannondalu Morenom Moserom, o rok neskôr sa mu v záverečnom stúpaní pred Sienou vzdialil Poliak Michal Kwiatkowski. Vlani sa mu až tak nedarilo a hoci bol v úniku, v cieli ho klasifikovali napokon až na 31. pozícii.

 

"Strade Bianche som išiel už niekoľkokrát a musím povedať, že tieto preteky sa mi veľmi páčia, sú unikátne. Terén je môjmu srdcu blízky a ak na prašných cestách pôjde všetko podľa plánu, mohol by som dosiahnuť dobrý výsledok," tvrdí Peter Sagan pre oficiálnu stránku tímu Tinkoff, doplnil ho kolega Roman Kreuziger: "Sú to veľmi ťažké preteky pre všetky tie stúpania a štrkové sektory. Nie sú to však všetky rozhodujúce veci. Musíte sa sústrediť od začiatku až po zlikvidovanie úniku - nemôžete jazdcom vpredu dovoliť utvoriť si príliš veľký náskok, bolo by to potom náročné dohnať. Vlani bol faktorom aj vietor, klimatické podmienky zohrajú svoju úlohu aj tento rok."

 

Experti tvrdia, že Strade Bianche sú akýmsi mixom pretekov na severe Francúzska a vo Flámsku známych najmä množstvom nebezpečných sekcií "pavé", čiže kamenných kociek s podujatiami tzv. ardenských klasík s kopcovitejším profilom. Tohtoročné preteky Strade Bianche merajú 176 km, z toho 52,8 km bude tvoriť deväť sektorov bielych štrkových ciest, ale nechýbajú ani malebné toskánske kopčeky a údolia s vinicami. Strade Bianche sa nevyhrávajú v klasickom špurte. Záverečné kilometre tvorí stúpanie až takmer do centra Sieny zväčša úzkymi uličkami, kde treba byť stále vpredu a nestratiť kontakt. Kilometer pred cieľom sa profil zdvihne na 9% a posledných 500 m pred métou je to dokonca 16-percentné stúpanie. Posledné metre po pravotočivej zákrute sú klesaním do cieľa na námestí Piazza il Campo.

 

Najväčšími súpermi Petra Sagana v boji o prvenstvo by mali byť Fabian Cancellara, Michal Kwiatkowski, obhajca vlaňajšieho prvenstva Zdeněk Štybar, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde či Greg van Avermaet. Práve 30-ročný Belgičan zdolal Slováka minulú sobotu na Omloop Het Nieuwsblad. "Toto víťazstvo mi dodalo sebadôveru do ďalších pretekov. Viem, že som v dobrej forme, uvidíme, ako to dopadne," povedal Van Avermaet. Sobotňajšie Strade Bianche štartuje o 11.00 h, predpokladaný cieľ je o 15.30 h.

Doterajší víťazi Strade Bianche (v zátvorke krajina a vtedajší tím):
2015 Zdeněk Štybar (ČR/Etixx-QuickStep)
2014 Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma-QuickStep)
2013 Moreno Moser (Tal./Cannondale)
2012 Fabian Cancellara (Švaj./RadioShack-Nissan)
2011 Philippe Gilbert (Belg./Omega Pharma-Lotto)
2010 Maxim Iglinskij (Kaz./Astana)
2009 Thomas Lövkvist (Švéd./Columbia-High Road)
2008 Fabian Cancellara (Švaj./Team CSC)
2007 Alexandr Kolobnev (Rus./Team CSC)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona