Peter Sagan lídrom Tinkoff-Saxo na Okolo Kataru

NETKY.SK • 5 Február 2015, 14:23 • 2 min
Peter Sagan lídrom Tinkoff-Saxo na Okolo Kataru

DAUHA - Už len dva dni zostávajú do súťažnej premiéry Petra Sagana v drese cyklistického tímu Tinkoff-Saxo. Na 6-etapové preteky Okolo Kataru (8.- 13. 2.) posiela rusko-dánske družstvo silnú zostavu na čele s novým lídrom Saganom.

slovakia

left justify in out

Okrem slovenského rýchlika v nej figurujú Poliak Maciej Bodnar, Dáni Mati Breschel, Michael Morkov a Christopher Juul-Jensen, ako aj Rusi Pavel Brutt, Ivan Rovnyj a Nikolaj Trusov. Tí všetci by mali Saganovi vo zväčša rovinatých etapách s vysokou pravdepodobnosťou bočného vetra kryť chrbát a pripravovať mu pozície na záverečné špurty.

 

"Peter Sagan je naším lídrom a budeme ho stopercentne podporovať. Preteky Okolo Kataru sú pre neho debutom v našom tíme a všetci si dobre uvedomujeme, že budú veľmi dôležité. Nie je pochýb o tom, že Sagan bude mať víťazné ambície v koncovkách etáp, ale vzhľadom na 10 km dlhú časovku bude zaujímavý aj boj o popredné priečky v celkovej klasifikácii," cituje tímový server Tinkoff-Saxo jedného zo športových riaditeľov Tristana Hoffmana a Peter Sagan k tomu doplnil: "Absolvoval som preteky v Katare pred troma rokmi a tiež to bol vtedy môj štart do sezóny. Myslím si, že je to vhodný začiatok pre mňa aj teraz novom drese Tinkoff-Saxo. Veľmi sa teším." 

 

Preteky Okolo Kataru sú v hlavnom cyklistickom kalendári UCI od roku 2002 a sú výrazne profilované pre tímy so silnými šprintérmi. Aj v tomto roku sa v piatich zo šiestich etáp očakáva hromadný dojazd pelotónu. 

 

 

 

 

"Ak sa pozriem na našu zostavu, som optimista. Najmä dvojica Michael Morkov a Matti Breschel je veľmi rýchla a môže pripraviť pozíciu pre Sagana až do úplného konca etapy. Breschel je druhý muž celkovej klasifikácie z roku 2005," podotkol Hoffman. 

 

Pokiaľ ide o taktiku počas jednotlivých etáp, bývalý holandský jazdec obľubujúci jarné klasiky doplnil: "Katar je známy dlhými otvorenými úsekmi, v ktorých budú cyklisti vystavení bočnému vetru. Ten môže rozdeliť pelotón, preto treba byť neustále vpredu a kontrolovať situáciu." 

 

Okrem Petra Sagana či minuloročného víťaza Nikiho Terpstru (Etixx Quick-Step) sa v tohtoročnej edícií pretekov Okolo Kataru očakáva účasť ďalších silných jazdcov pre etapové koncovky. Patria medzi nich Nór Alexander Kristoff (Kaťuša), Francúzi Arnaud Démare (FDJ.fr), Nacer Bouhanni (Cofidis) či Nemci Marcel Kittel ((Giant-Alpecin), Gerald Ciolek (MTN-Qhubeka), Austrálčan Heinrich Haussler (IAM Cycling) alebo Fabian Cancellara (Trek Factory Racing). 

 

Preteky Okolo Kataru sa začnú v nedeľu 8. februára etapou z Dukhanu do Sealine Beach (136 km) a vyvrcholia v piatok 13. februára 6. etapou s cieľom v hlavnom meste Dauhe (124,5 km). V tretí deň čaká na jazdcov jediná "mimošprintérska" etapa, časovka na okruhu v Lusaile (10,9 km). Ani jedna zo šiestich etáp nepresahuje 200 km. 

Vizitka pretekov Okolo Kataru: 

Celková dĺžka: 6 etáp = 784 km 
Prvý ročník: 2002 
Peter Sagan - 2. štart (v roku 2012 v drese tímu Liquigas-Cannondale celkovo na 39. mieste) 
Charakter pretekov: rovina s vysokou pravdepodobnosťou bočného vetra 
Víťaz z roku 2014: Niki Terpstra (Hol./Omega Pharma Quick-Step) 
Najlepší výsledok Tinkoff Saxo: Lars Michaelsen (Dán.) - víťaz z roku 2005 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies