Peter Sagan dostal za titul majstra sveta smiešne peniaze

NETKY.SK • 18 Október 2016, 14:15 • 2 min
Peter Sagan dostal za titul majstra sveta smiešne peniaze

BRATISLAVA - Cyklista Peter Sagan dostal od Medzinárodnej cyklistickej únie za obhajobu majstrovského titulu 7667 eur. Pre porovnanie, titul majstra sveta priniesol chodcovi Matejovi Tóthovi 60-tisíc dolárov.

slovakia

left justify in out

"Cyklistická únia nie je schopná komerčne predať svoj šport. Sťažoval sa na to aj Tiňkov," povedal pre denník Hospodárske noviny podnikateľ Ján Miškovský, ktorého firma bola sponzorom slovenského tímu na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike.

 

Faktom je, že hlavným príjmom Petra Sagana je jeho profesionálna zmluva. Už od budúceho roka sa stane najlepšie zarábajúcim cyklistom v pelotóne - v novom tíme Bora-Hansgrohe má zarobiť šesť miliónov eur, píše denník.

 

Slovenský reprezentant, ktorý vlani suverénnym spôsobom triumfoval na MS v americkom Richmonde, nedal súperom šancu v záverečnom špurte nedeľňajších pretekov s hromadným štartom. Sagan je prvým cyklistom od roku 2007, ktorému sa úspešne podarilo obhájiť dúhový dres. Dvakrát za sebou sa to naposledy podarilo Talianovi Paolovi Bettinimu (2006/Salzburg, 2007/Stuttgart).

 

Rodák zo Žiliny je súčasne prvý pretekár, ktorý v jednom roku získal titul majstra sveta aj Európy.
      

Sagan má za sebou veľmi úspešnú sezónu. Piatykrát za sebou vyhral zelený dres na Tour de France, ku ktorému pridal aj tri etapové triumfy, zvíťazil na klasikách Gent - Wevelgem, Okolo Flámska a GP Quebec, prvenstvá zbieral na Okolo Kalifornie, Švajčiarska a Eneco Tour a tešil sa aj z titulu európskeho šampióna. Zaslúžene tak vyhral svetový rebríček WorldTour a úspechy vyšperkoval obhajobou titulu na MS. "Nemôžem tomu uveriť, stále som v šoku. Som veľmi šťastný. Na trati fúkal protivietor a ja som bol posledný jazdec, ktorý sa dostal do vedúcej skupiny, keď sa začal balík trhať. Nakoniec sa rozhodlo v šprinte, kde som využil moju šancu. Útočil som trošku zozadu. Mal som aj šťastie, lebo som chcel ísť stredom, ale nepustil ma tadiaľ Nizzolo. Preto som musel ísť popri bariére, a napokon z toho bola najlepšia pozícia. Ak by som prešiel cez Nizzola, asi by sme obaja spadli. Som veľmi šťastný a ďakujem všetkým slovenským slovenským fanúšikom, ktorí sú tu. Vytvorili mi najlepšiu atmosféru, cítil som ich podporu. Skvelú prácu pre mňa odviedol Michael Kolář, takisto aj brat Juraj, ktorý vypadol z našej skupiny, keď išiel dozadu pre vodu," uviedol Sagan v prvom televíznom rozhovore.

 

O rok sa svetový šampionát v cestnej cyklistike uskutoční v nórskom Bergene.

 

 

Výsledky - muži - elite (Dauha - Dauha, 257,3 km): 1. Peter SAGAN (SR) 5:40:43 h, 2. Mark Cavendish (V. Brit.), 3. Tom Boonen (Belg.), 4. Michael Matthews (Austr.), 5. Giacomo Nizzolo (Tal.), 6. Edvald Boasson Hagen (Nór.), 7. Alexander Kristoff (Nór.), 8. William Bonnet (Fr.), 9. Niki Terpstra (Hol.), 10. Greg Van Avermaet (Belg.) všetci rovnaký čas ako víťaz ..., 19. Michael KOLÁŘ + 13 s, ... 39. Juraj SAGAN (obaja SR) +5:26 min




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona