Peter Pollák končí pre nedostatok podpory, nahradí ho nominant Mosta-Híd

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 16:15 • 2 min
Peter Pollák končí pre nedostatok podpory, nahradí ho nominant Mosta-Híd

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák odstupuje z funkcie k 30. aprílu. Oznámil to dnes na brífingu v Jarovniciach, v obci s najväčšou rómskou komunitou na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Nahradiť ho má nominant Mosta-Híd, kto to však bude, zatiaľ nie je jasné. TASR to potvrdil hovorca strany Matej Kováč. Spomína sa riaditeľ Inštitútu Mateja Bela Ábel Ravasz. Líder Mosta-Híd Béla Bugár sa pre denník Új Szó vyjadril, že je plánovaný vznik samostatnej inštitúcie, ktorá sa bude venovať menšinám.

 

Pollák ako hlavný dôvod rezignácie uviedol, že necítil politickú podporu v minulej vláde a ani po voľbách sa tento stav nezmenil. Oslovil listom predsedov všetkých politických strán, ktoré vytvorili novú vládnu koalíciu, ale nedostal žiadnu odozvu. Svoju budúcnosť spája s pôsobením na vysokej škole, kde stále učí. Chce sa venovať aj naďalej rómskej téme a ľudia ho určite budú vidieť v teréne.

 

Pollák uviedol, že za tri roky sa podarilo urobiť v osadách výrazné pokroky v oblasti bývania, zamestnania, vzdelávania, ale aj zdravia a bezpečnosti. Vyzdvihol výstavbu základných a materských škôl, vznik komunitných centier aj s pracovníkmi, ktorí svojou činnosťou napĺňajú ich zámer.

 

Menoval výstavbu bytov, pri ktorých gro práce vykonali Rómovia. Zdôraznil, že on ako Róm z osady sa nebál povedať Rómom, že nič v tejto krajine nemôže byť zadarmo, ani pozemky, ani sociálne dávky. Pre nové programovacie obdobie sa podarilo získať na riešenie rómskej problematiky 380 miliónov eur z Európskej únie, v čom videl ďalšie významné napredovanie.

 

Tri roky práce, ktoré na poste splnomocnenca strávil, boli z jeho pohľadu veľmi ťažké. „Možno úvod bol aj celkom dobrý, komunikovali sme dosť intenzívne s príslušnými ministrami. Ten posledný rok bol pre mňa veľmi ťažký. Komunikácia bola zlá. Ja som s niektorými ministrami naozaj rok nerozprával. Nepodarilo sa mi s nimi dorozumieť, alebo sa na nich nakontaktovať. Niektorí ministri ma ignorovali. Stále som dúfal, že komunikácia bude lepšia. Videl som pred sebou obrovskú víziu pre Slovensko. Tých 380 miliónov eur je obrovská možnosť, ako zlepšiť nielen podmienky samotných Rómov v našej krajine, ale aj celkovo stav tejto krajiny. Videl som priestor na zmenu. Ale, žiaľ, zmena neprichádzala a neprišla ani po voľbách,“ uviedol Pollák.

 

V liste, na ktorý nikto z vládnych lídrov nereagoval, Pollák žiadal, aby sa v programových tézach vyskytla rómska problematika. Nič z toho sa nenaplnilo. Je tam iba zmienka o maďarskej menšine. Preto zvolil odchod z postu. Súčasne verí, že jeho nástupca bude mať politickú podporu a nebude písať spoza zeleného stola v Bratislave ďalšie vízie.

 

Pollák poukázal aj na zvyšovanie radikalizmu v spoločnosti. Nezáujem vlády o rómsku problematiku môže podľa neho tento stav ešte vyhrotiť. „Mnohí si to neuvedomujú. Dnes sú súčasťou parlamentu aj extrémisti, ináč by tam asi neboli,“ povedal Pollák. Vyslovil tiež obavy, pokiaľ by funkcia splnomocnenca pre rómske komunity zanikla a mal by ju nahradiť post splnomocnenca pre národnostné menšiny, že by sa podporovala iba kultúra.

 

„Rómska problematika nie je o kultúre. Prestaňme pozerať na Rómov ako na nejakú kultúrnu komunitu. Rómovia sa nepotrebujú učiť spievať ani tancovať. Nemôžeme ju dávať dokopy s menšinami, ktoré majú problém s prezentáciou vlastnej kultúry,“ povedal Pollák.

 

Rovnako vyjadril obavy, ako by fungovala komunikácia s Európskou úniou, pretože všetky strategické dokumenty, na ktoré získali financie na riešenie rómskej problematiky, hovoria o splnomocnencovi pre rómske komunity a nie je tam zmienka o úrade pre národnostné menšiny. Zrušenie rómskeho splnomocnenca môže podľa neho vyústiť do stavu, že extrémizmus na Slovensku bude ešte silnejší.

 

Je presvedčený, že tento úrad má svoje opodstatnenie a pokiaľ bude mať jeho nástupca dostatočné politické krytie, môže po štyroch rokoch ukázať dobré výsledky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona