Peter Pellegrini: Marrákešký dohovor nebude SR nikdy akceptovať

NETKY.SK • 29 November 2018, 16:45 • 2 min
Peter Pellegrini: Marrákešký dohovor nebude SR nikdy akceptovať

BRATISLAVA – Slovenská republika je a bude suverénnym štátom, ktorý si bude rozhodovať o tom, kto a za akých podmienok môže na jej územie prísť žiť.

slovakia

left justify in out

V súvislosti so štvrtkovým uznesením Národnej rady SR, ktorým poslanci žiadajú vládu o odmietnutie Globálnemu paktu OSN o migrácii, to uviedol premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD). V rozhodnutí parlamentu vidí stotožnenie názoru zákonodarcov a dlhodobého konzistentného postoja exekutívy.

 

"Vítam rozhodnutie parlamentu, zhodu naprieč politickým spektrom a vnímam to ako vyjadrenie širokého konsenzu v oblasti zahraničnej politiky," uviedol premiér, ktorý pripomenul, že postoj Slovenska je rovnaký ako postoj mnohých krajín Európy a sveta.

 

Podľa Pellegriniho je teraz otvorená len otázka, akým spôsobom dá SR najavo svoj nesúhlas s paktom o migrácii. Poukázal na to, že sú krajiny, ktoré svoj nesúhlas chcú prezentovať na rokovaní v Marrákeši, ale aj také, ktoré svoj nesúhlas vyjadria absenciou na samite.

 

"Sú nimi napríklad Taliansko či Rakúsko, podľa mňa sa takto zachová aj Švajčiarsko," upozornil Pellegrini.

 

Či bude aj Slovensko krajinou, ktorá bude v Marrákeši chýbať, rozhodne vláda na svojom zasadnutí v stredu 5. decembra. "Chcem vás uistiť, že ak vláda prijme uznesenie, že svoj nesúhlas s paktom OSN o migrácii vyjadríme neúčasťou, garantujem, že sa rokovania v Marrákeši nikto z diplomatov nezúčastní," zdôraznil Pellegrini.

 

 

Vyzval zároveň politické strany i spoločnosť, aby pakt o migrácii neplodil ďalšie vášne a hádky. "Nevenujme sa už tomuto pseudoproblému, lebo Marrákešský dohovor všetci jednotne odmietame. Vráťme sa ku konkrétnym problémom, ktoré je potrebné riešiť," zdôraznil Pellegrini.

 

Vláda SR má zaujať nesúhlasné stanovisko ku Globálnemu paktu OSN o migrácii. Má tiež vykonať príslušné opatrenia spojené so stiahnutím SR z procesu prijímania dokumentu na stretnutí vlád a vysokých predstaviteľov, ktoré sa má uskutočniť v Maroku 10. a 11. decembra. Žiada ju o to Národná rada (NR) SR v uznesení SNS a Smeru-SD, ktoré poslanci schválili vo štvrtok 90 hlasmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona