Peter Pellegrini: Ak bude Hlas-SD vo vláde, nebude sa báť možnosti referenda

NETKY.SK • 18 December 2021, 15:43 • 2 min
Peter Pellegrini: Ak bude Hlas-SD vo vláde, nebude sa báť možnosti referenda

BRATISLAVA – Ak sa možnosť skrátenia volebného obdobia referendom nedostane do ústavy v tomto volebnom období a Hlas-SD sa v budúcnosti stane členom vládnej koalície, nebude sa báť zmeniť ústavu a túto možnosť voličom dať.

slovakia

left justify in out

Povedal to Peter Pellegrini v diskusii a TASR TV. Dodal, že jediným cieľom politika by nemalo byť udržanie sa pri moci. 

 

img

 

Na iniciovanie úspešného referenda musí petičný výbor vyzbierať viac ako 350 000 podpisov a zúčastniť sa na ňom musí nadpolovičná väčšina voličov. Podľa Pellegriniho sú tieto podmienky dostatočne náročné na to, aby inštitút referenda nemohol byť zneužívaný a k reálnemu skráteniu volebného obdobia týmto spôsobom by dochádzalo iba v prípadoch, že sú na to vážne dôvody.

 

„Keď je situácia v spoločnosti vážna, referendum je jediný demokratický spôsob. Aj keby bolo neúspešné, spoločnosť mala možnosť yjavdriť sa," povedal Pellegrini.

 

Hlas-SD bude podľa neho tlačiť na to, aby parlament na februárovej schôdzi ústavu v tomto zmysle zmenil, a ak sa tak nestane, podporí aj akúkoľvek novú petičnú referendovú akciu. „Len upozorňujem na časový problém. Ak sa (referenda) dočkáme niekedy v roku 2023, už to bude blízko aj riadnych volieb," dodal.

 

img

 

V debate zopakoval negatívne stanovisko jeho strany k zadržaniu predsedu Smeru-SD Roberta Fica pred plánovaným protestom formou jazdy autami po Bratislave. „Zadržanie predsedu opozičnej politickej strany len preto, že chcel verejne vyjadriť svoj nesúhlas s politikou vládnej koalície, je absolútne neprijateľné. Vláda urobila obrovskú chybu a policajný zbor tiež. Neviem, čomu mal tento zásah poslúžiť,“ povedal Pellegrini.

 

img

 

Hlas-SD sa podľa neho z pandemických dôvodov do protestov na uliciach nezapája, plánovaná akcia Smeru-SD však podľa Pellegriniho pravdepodobne žiadne predpisy neporušila. „Malo ísť o protest formou jazdy vozidiel po Tyršovom nábreží a okolo Úradu vlády SR, na takom proteste ja nič zlé nevidím,“ skonštatoval.

 

Vysoké čísla nakazených na milión obyvateľov aj úmrtí v druhej a tretej vlne pandémie na Slovensku sú podľa neho vizitkou manažmentu opatrení vládami Igora Matoviča a Eduarda Hegera.

 

„Bojím sa, že takto dopadne aj štvrtá vlna. V opatreniach je chaos, sú viac politické ako odborné, a nikto sa v nich nevyzná,“ povedal. Dodal, že "najkrajším vianočným darčekom" by bolo, ak by nový variant koronavírusu – omikron nespôsoboval závažné priebehy ochorenia. „Ak by sa však potvrdilo, že je extrémne nákazlivý a spôsobuje aj ťažké priebehy choroby, tak na štvrtú vlnu Slovensko nie je vôbec pripravené.“ 

 

Prečítajte si: Mal Fico vopred pripravený plán? Podľa politológa sa bude môcť vykresľovať ako obeť "štátneho terorizmu"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona