Peter Pčolinský: K novej súdnej mape mám viac otázok ako odpovedí

NETKY.SK • 22 Október 2021, 13:44 • 2 min
Peter Pčolinský: K novej súdnej mape mám viac otázok ako odpovedí

BRATISLAVA - Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský uviedol, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková by mala tretiu verziu súdnej mapy vysvetliť hnutiu Sme rodina na budúci týždeň.

slovakia

left justify in out

Pčolinský má aktuálne k mape viac otázok ako odpovedí. Nerozumie, prečo bolo v predchádzajúcich návrhoch súdnej mapy potrebné rušiť takmer tri desiatky pracovísk súdov, po novom stačia už len štyri. "Nedáva to logiku, v čom je vlastne potom tá reforma," povedal Pčolinský.

 

img

 

Ministerka by sa preto mala na budúci utorok (26. 10.) stretnúť s hnutím Sme rodina, aby im odpovedala na otázky. "Potom sa rozhodneme o podpore súdnej mapy. Zatiaľ mám viac otázok ako odpovedí," skonštatoval Pčolinský.

 

Prečítajte si: Kolíková predloží tretiu súdnu mapu. Od koho očakáva podporu?

 

img

 

Hnutie uisťuje, že návrh si dôkladne preštuduje. "Ale ak by to mali byť len nejaké kozmetické úpravy oproti pôvodnému návrhu, tak to podporiť nemôžeme." 

 

Nová, už tretia, verzia súdnej mapy počíta so zrušením štyroch okresných súdov. Pôvodne sa ich počet mal znížiť z 54 na 30. Naďalej sa však počíta so vznikom mestských súdov v Košiciach a Bratislave.

 

Zostávajúce súdy ostanú ako pracoviská alebo sídla. Zrušiť by sa mali Okresný súd Partizánske, Skalica, Bánovce nad Bebravou a Kežmarok. Zmena by sa mala týkať aj krajských súdov. Tých chce ponechať ministerka všetkých osem, ale plánuje zväčšiť ich obvody len na tri. Sídlom krajských súdov by tak mala byť Trnava pre západoslovenský obvod, Žilina pre stredoslovenský obvod a Prešov pre východoslovenský obvod. Zmena by mala nastať k 1. januáru 2023.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies