Peter Lipa uprednostňuje samostatné koncerty

NETKY.SK • 14 August 2015, 09:24 • 2 min
Peter Lipa uprednostňuje samostatné koncerty

BRATISLAVA - Legendárny slovenský džezový spevák Peter Lipa hrá podľa vlastných slov radšej vlastné koncerty ako festivaly.

slovakia

left justify in out

„Mám radšej samostatný koncert, lebo vtedy viem, že diváci prišli kvôli mne. Na festivale neviem zhodnotiť, či sú tam ľudia len preto, že čakajú na niekoho iného alebo preto, že predo mnou vystúpil niekto, na kom boli a ešte na chvíľu zostali,“ poznamenal sympatický džezmen v rozhovore pre agentúru SITA. „Je to taká lotéria. Festivaly majú, samozrejme, svoje výhody, no sú to vždy tak trochu preteky. A keď mala tá kapela predo mnou obrovský úspech a po nich idem ja, vždy si hovorím 'Dočerta, musíme aj my niečo urobiť, aby sme udržali latku minimálne tam, kde ju nastavili tamtí.' Sú to trošku preteky a v umení nie je bohviečo sa pretekať,“ podotkol známy interpret.


Za svoju výhodu naopak podľa vlastných slov považuje, že žáner, ktorý hrá, nie je na festivaloch až taký bežný. „V tomto ohľade som v určitej výhode, no zároveň musím dbať na to, aby som poslucháčov presvedčil, že aj žáner ako džez a swing má na tom konkrétnom festivale svoje miesto, že je to oprávnené a nebola to strela vedľa a diera v programe. Festivaly majú svoju dramaturgiu a tá musí byť vyrovnaná, ľudia musia byť stále nažhavení a musia mať stále radosť, čiže je to určitý záväzok,“ poznamenal Lipa.


O fanúšikov však 72-ročný rodák z Prešova rozhodne nemá núdzu. „Sú ľudia, ktorí berú moje vystúpenia úplne vážne, chodia na všetky koncerty, ktoré sú im dostupné, venujú sa mojej hudbe a potom mi píšu a ja ich už registrujem. Poznajú všetky pesničky, celú moju tvorbu a často prinášajú na koncerty svoje deti, ktoré moju hudbu tiež počúvajú a rodičia sú z toho nadšení, tak mi ich predstavujú - to je celkom sympatické. Naposledy som dostal aj darček, to sa tiež stáva. Jedna pani v Bojniciach mi dokonca sľúbila, že mi dá lipu, že mi chce dať strom, tak som si u nej objednal Lipu veľkolistú. Tá sa mi páči, má také veľké chlpaté listy, takú ešte v záhradke nemám,“ zasmial sa spevák.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona