Peter Lipa: Kniha Džezáky je dokument pre budúce generácie o hudbe aj dobe

NETKY.SK • 31 Október 2015, 08:48 • 2 min
Peter Lipa: Kniha Džezáky je dokument pre budúce generácie o hudbe aj dobe

BRATISLAVA - Príbeh 40-ročného festivalu Bratislavské jazzové dni (BJD) má svoju knižnú podobu s familiárnym názvom Džezáky a podtitulom Doba a scéna. Spolu s otcom BJD a stálym konferencierom festivalu Petrom Lipom ju pre vydavateľstvo Slovart napísal publicista a hudobník Marian Jaslovský.

slovakia

left justify in out

"Na začiatku som nemal žiadnu predstavu o knihe. Len som chcel, aby niečo za tých 40 rokov pokope existovalo. Oslovil som Mariána, ktorý tam pravidelne chodil aj tvoril katalógy. Ja som džezáky bral ako moju bežnú aktivitu. Začínali sme na báze SZM a na troch scénach. Existovali Bratislavské hudobné slávnosti a Bratislavská lýra. Tieto agentúrne festivaly boli pre mňa méty, pretože dostávali valuty na zahraničných účastníkov. My sme to dosiahli v 5. ročníku, ale Slovkoncert nám dal iba pečiatku a my sme si vyberali interpretov aj zháňali sponzorov," prezradil na nedávnej prezentácii knihy v Bratislave jej iniciátor Peter Lipa (1943).

 

Piaty ročník BJD, ktorý sa konal už v PKO, bol prelomový aj pre o 20 rokov mladšieho Mariana Jaslovského, pretože vtedy ich navštívil prvý raz.

"Mňa spočiatku viac bavila rocková hudba. Kamaráti ma volali na džez, vypočul som si Chicka Coreu a to sa mi páčilo. Mal som 16 rokov, považoval som sa za intelektuála. Vtedy v rocku a pope komunisti zakazovali kapely, kontrolovali texty. Džezáky boli v čase normalizácie ostrovom slobody. Nechodili tam na kontrolu papaláši, nemali s jazzom problém," konštatoval Jaslovský a Lipa ho s úsmevom doplnil: "Nevyznali sa v tejto hudbe a neboli tam VIP hostia ani žiadna recepcia."

 

Hudobný priaznivec si v knihe nájde množstvo informácií a spomienok na každoročné tri takmer sedemhodinové koncertné večery. Tam sa vystriedalo vyše 2600 hudobníkov zo sveta. Nielen z exotických krajín bola každá skupina iná. To svedčí o rôznorodosti tohto hudobného žánru, ktorý podľa Lipu nemá hranice. Aj preto záujemcovia chodia na džezáky ako na renomovanú značku a nie pre avizovaných headlinerov. Súčasťou knihy je vyše 400 fotografií, faksimile vstupeniek a plagátov festivalu i zoznam účinkujúcich, čo vraj bolo veľmi namáhavé zisťovanie. Program sa niekedy menil, pretože pre zimné poveternostné podmienky niektorí interpreti nemohli prísť lietadlom. Aj preto zmenili decembrový termín BJD na október.

 

"Pre mňa je kniha dôkaz, čo sme tu 40 rokov robili. Všetky tie situácie naraz dostali novú podobu. To je nielen pre tých, čo si to pamätajú, ale aj pre tých, čo prídu po nás. Nalistujú si veci, ktoré vtedy mali historickejšiu hodnotu ako dnes, žili sme v inom svete. Dnes je samozrejmé, že tu máme večer nejakých amerických hudobníkov, vtedy to bol sviatok. Toto by v tej knižke malo byť ako dôkaz doby," uviedol pre TASR Lipa. Publikácia približuje pomery od konca 50. rokov. Cez nadšencov v Jazzovom krúžku pri centrálnom vysokoškolskom klube SZM sa otvárali dvere na koncertovanie, až to vyrástlo na medzinárodný festival, o ktorý prejavujú záujem agenti jazzových hviezd. Každý ročník (1975-2014) je samostatnou kapitolou s nielen hudobnými zaujímavosťami. Stručne sú spomenuté aj svetové vojnové udalosti, letecké a iné tragédie, vznik nových štátov, bojkot olympijských hier, podpísanie dohody o ľudských právach, voľba pápeža a významných politikov či výbuch jadrovej elektrárne v Černobyle.

 

Z domácich udalostí napríklad zbavenie moci prezidenta Ludvika Svobodu a nástup Gustáva Husáka, vznik Charty 77, zásahy Štb, aké seriály vysielala jediná televízia, ktorý článok v novinách spôsobil zákaz činnosti desiatok hudobných skupín. Sú uvedené aj emigrácie osobností, odpor proti komunizmu, premeny v spoločnosti, vznik politických strán, výsledky volieb, ale i pochod za život, zrušenie HZDS či povodne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona