Peter Kažimír zabojuje o posledný rozpočet SR druhej vlády Roberta Fica

NETKY.SK • 17 November 2015, 11:31 • 2 min
Peter Kažimír zabojuje o posledný rozpočet SR druhej vlády Roberta Fica

BRATISLAVA - Posledný návrh štátneho rozpočtu druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) budú mať už v stredu (18.11.) ráno na stole poslanci Národnej rady (NR) SR. Zákon roka preberú na návrh ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) v rámci pokračujúcej 58. schôdze parlamentu. Tá je posledným riadnym zasadnutím pléna v tomto volebnom období.

slovakia

left justify in out

Diskusia o štátnom rozpočte štandardne trvá dlhší čas. Avšak kým v minulosti bolo rokovanie o zákone roka niekoľkodňovým maratónom, vlani netrvalo ani dva celé dni. "Musím priznať, že ma krátkosť rozpravy prekvapila," konštatoval v decembri 2014 Kažimír.

 

V jeho aktuálnom návrhu rozpočtu sa uvádza, že deficit verejných financií by mal v roku 2016 dosiahnuť 1,93 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch by mal postupne ďalej klesať, a to na 0,42 percenta v roku 2017 a v roku 2018 sa očakáva vyrovnané hospodárenie štátu. V absolútnej sume by mal schodok hospodárenia verejnej správy dosiahnuť na budúci rok 1,557 miliardy eur. Príjmy sa očakávajú na úrovni 30,428 miliardy eur a výdavky 31,985 miliardy eur. Rozpočet predpokladá zníženie verejného dlhu na 52,1 percenta HDP.

Poslanci Výboru NR SR pre financie a rozpočet už prijali pozmeňujúci návrh, ktorým do rozpočtu zahrnuli aj vratky za plyn. Tu ide o jedno z opatrení zo spomínaného sociálneho balíčka, ktoré deklaruje poskytnutie štátneho príspevku odberateľovi plynu. Štátny príspevok má poskytovať ministerstvo hospodárstva z prostriedkov rozpočtu tomu odberateľovi plynu v domácnosti, ktorý bude spĺňať podmienky ustanovené zákonom. Premiér Robert Fico (Smer-SD) ešte v júli tohto roka avizoval, že tým, ktorí využívajú plyn na varenie, vráti štát 10 eur, ostatným domácnostiam vráti od 14 eur do 165 eur.

 

Počas debaty o rozpočte čaká na poslancov definitívne hlasovanie o novele zákona o prokuratúre. Tá posilňuje postavenie generálneho prokurátora, ponecháva ho vo funkcii aj po uplynutí funkčného obdobia, ak nie je zvolený jeho nástupca, zvyšuje dôchodky sudcov a prokurátorov, zvyšuje ich funkčné príplatky, pridáva im týždeň rehabilitácie navyše a opätovne zavádza systém odmien.

 

Na programe je aj séria návrhov ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Okrem vyhlásenia obcí Gabčíkovo a Turany za mestá je to aj zvýšenie pokút za závažné prekročenie rýchlosti v cestnej premávke. Novela prináša i zmeny v tzv. objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla, povinné prilby pre deti prepravované na cyklosedačke a na bicykli pevne spojenom tyčou s vodiacim bicyklom či zmenu podmienok odhlásenia vozidla.

 

Pokračujúca schôdza prinesie aj diskusiu o zmene rokovacieho poriadku s ambíciou zabrániť nepriamym novelám zákonov či pozmeňujúcim návrhom na poslednú chvíľu. Otázny je osud ústavného zákona, ktorý má sprísniť majetkové priznania. Zmenu predložili poslanci Smeru-SD, opozícia ho však považuje za bezzubý. Na novelizáciu právnej normy je ale potrebných minimálne 90 hlasov, čo vládna strana sama nemá.

 

V rámci personálnych otázok je na programe schôdze voľba komisára pre deti, komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, voľba kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR a voľba kandidátov na člena disciplinárneho senátu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies