Peter Kažimír: Stabilita a odolnosť európskych bánk je dôležitá pre EÚ a celý svet

NETKY.SK • 11 Október 2016, 16:30 • 2 min
Peter Kažimír: Stabilita a odolnosť európskych bánk je dôležitá pre EÚ a celý svet

BRUSEL/LUXEMBURG - Problémy finančnej inštitúcie Deutsche Bank neboli súčasťou dnešných rokovaní Rady EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti (ECOFIN) v Luxemburgu. Uviedol slovenský minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý v mene predsedníctva SR v Rade EÚ predsedal Rade ministrov.

slovakia

left justify in out

Hlavné body predstavil počas spoločnej tlačovej besedy s podpredsedom Európskej komisie zodpovedným za euro a sociálny dialóg Valdisom Dombrovskisom.

 

Kažimír pripomenul, že počas pracovných raňajok ministri diskutovali o transparentnosti Paktu stability a rastu. V tejto súvislosti sa venovali aj dialógu s Európskou komisiou a Európskym parlamentom o možnom zmrazení prístupu k štrukturálnym fondom pre Španielsko a Portugalsko, ktoré nedodržali rozpočtové ciele stanovené týmto paktom.

 

Mobilizácia súkromných investícií pre Afriku a krajiny južného susedstva EÚ - ako nový nástroj, je podľa Kažimíra v súlade s bratislavskou cestovnou mapou prijatou na neformálnom summite zo 16. septembra, lebo rieši otázky ekonomického rozvoja a migrácie.

 

Kažimír zdôraznil, že z hlavných tém Rada ministrov prijala dve série rozhodnutí: o daňovej transparentnosti a ku financovaniu opatrení v oblasti zmeny klímy. Rada uznáva pokrok, ktorý bol dosiahnutý pri presadzovaní programu EÚ pre spravodlivejšie, transparentnejšie a efektívnejšie zdaňovanie a posilnenie spolupráce medzi daňovými úradmi v celej EÚ. Podľa ministrov je dôležité zlepšovať európsky a medzinárodný daňový rámec, ktorý zabráni cezhraničným daňovým podvodom a nezákonnej finančnej činnosti. Ohľadom návrhu smernice o boji proti podvodom z hľadiska DPH, ktoré majú dosah na rozpočet EÚ cez trestné právo, Kažimír pripomenul, že o tejto téme budú vo štvrtok rokovať v Luxemburgu ministri vnútra a spravodlivosti, ale DPH je záležitosť rezortov financií, ktoré musia predísť podvodom a únikom tohto typu dane.

 

Spomenul aj reformu bankového sektoru v súvislosti so správou Bazilejského výboru, pričom zdôraznil, že kauza Deutsche Bank nebola dnes témou diskusií. Priznal, že reforma bankového sektora v EÚ je komplexná, bolestivá a časovo náročná, ale prináša výsledky a stabilita a odolnosť európskych bánk sú dôležité nielen pre EÚ, ale aj pre celý svet. Financovanie opatrení v oblasti zmeny klímy podľa Kažimíra znamená pomôcť tým, ktorí najviac zaťažujú životné prostredie, hlavne menej rozvinutým krajinám. Pred konferenciou OSN o zmene klímy v Marrákeši, sa EÚ ešte musí dohodnúť na svojom podiele z celkovej sumy 100 miliárd eur na každý rok, ktorý chce rozvojovým krajinám na uľahčenie boja s klimatickými zmenami venovať medzinárodná spoločnosť.

 

Kažimír upozornil, že pri tvorbe týchto zdrojov pôjde o kombináciu verejných aj súkromných financií. V hre je viacero nástrojov, cez súkromné finančné iniciatívy až po zisky z predaja emisií, napríklad, ktoré však nebudú mať konkrétny dopad na hospodárenie s verejnými financiami.

"Zo strednodobého hľadiska to má význam, sme pri tom, keď sa rozhoduje o tom, ako bude naša planéta vyzerať o pár rokov," skonštatoval minister v závere.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona