Guvernér NBS Peter Kažimír je obvinený z podplácania!

NETKY.SK • 12 Október 2021, 18:42 • 2 min
Guvernér NBS Peter Kažimír je obvinený z podplácania!

BRATISLAVA - Obžaloba sa má týkať uplácania bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho.

slovakia

left justify in out

Bývalého ministra financií a súčasného guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra mali obviniť z podplácania. V utorok o tom informoval portál Aktuality.sk, podľa ktorého obvinenie vzniesol priamo Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Ten už avizoval, že proti obvineniu podá sťažnosť. 

 

Uznesenie o obvinení bolo Kažimírovi doručené v utorok. "Je obvinený z prečinu podplácania a voči obvineniu podáme sťažnosť," uviedol Kažimírov obhajca Ondrej Mularčík.

 

Podľa portálu má obžaloba súvisieť s úplatkom vo výške 50-tisíc eur pre vtedajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, ktorý mu mal doručiť práve Kažimír. Bývalý šéf daniarov, ktorý je obvinený v kauze Mýtnik a Mýtnik 3, to uviedol vo svojej výpovedi, keďže sa po vznesení obvinení rozhodol spolupracovať s vyšetrovateľmi. 

 

img

 

Ako pripomínajú Aktuality.sk, Kažimír je spájaný s miliónovými zákazkami na Finančnej správe, kedy firma obvineného Michala Suchobu daniarom dodala informačné systémy týkajúce zavádzania eKasy. Počas júna tohto roka bol z prijímania úplatku vo výške 150-tisíc eur obžalovaný aj Kažimírov kamarát, architekt Miroslav Slahučka.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Peter Kažimír ukončil vypoveď na NAKA. Korupciu odmieta!

 

Ten sa dokonca na krátky čas ocitol aj vo vyšetrovacej väzbe. Slahučka si mal vypýtať cez Imreczeho úplatok vo výške 5 percent od Suchobu za vybavenie rozpočtového opatrenia na Kažimírovom ministerstve.

 

img

 

Prokuratúra ani polícia informáciu zatiaľ nepotvrdili. "V tejto chvíli nie je možné poskytnúť žiadne informácie," reagovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

 

Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír odmietol obvinenie z podplácania. "Nemám žiadne informácie a nie som si ani vedomý porušenia zákona, zároveň som nikdy nemal ani žiadny záujem vplývať na akékoľvek konania," reagoval.

 

img

 

Kažimír tvrdí, že sa "necíti byť vinný zo žiadneho trestného činu" a zároveň je podľa neho skutkový stav v uznesení nepravdivý a v samotnom odôvodnení chýbajú potvrdzujúce dôkazy.

 

Mohlo by vás zaujímať: Proti oligarchovi Výbohovi začal svedčiť František Imrecze. Tvrdí, že korumpoval vysokopostavených funkcionárov!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies