Peter Jackson dostal hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy

NETKY.SK • 9 December 2014, 16:26 • 2 min
Peter Jackson dostal hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy

USA - Novozélandský filmár Peter Jackson má od pondelka 8. decembra hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.

slovakia

left justify in out

Päťdesiattriročný rodák z Wellingtonu, ktorý nakrútil adaptácie kníh Pán prsteňov a Hobit, má svoju hviezdu s poradovým číslom 2538 pred Dolby Theatre, kde sa koná odovzdávanie Oscarov.

 

"Toto miesto som po prvý raz videl v roku 1974 ako dvanásťročný, keď ma sem rodičia vzali na výlet. V tom čase som už tri alebo štyri roky nakrúcal na Novom Zélande filmy mojou kamerou Super 8 a keď som sa prechádzal po tejto ulici a pozeral na všetky tieto hviezdy, tak by mi ani v najdivokejších snoch nenapadlo, že tu dnes budem aj ja. Chcem sa poďakovať fanúšikom a divákom, ktorí videli naše filmy. Ďakujem vám za to, že ste hlavným dôvodom, že sa dvanásťročnému chlapcovi splnil sen," uviedol Jackson, ktorého na ceremoniáli sprevádzali manželka Fran Walsh a viacero členov hereckého obsadenia spomínaných snímok ako napríklad Orlando Bloom, Elijah Wood, Evangeline Lilly, Lee Pace, Richard Armitage či Andy Serkis. 

 

 

Peter Jackson na seba na začiatku kariéry upozornil ako režisér hororových komédií. V roku 1995 si spolu so spomínanou manželkou Fran Walsh vyslúžil nomináciu na Oscara za scenár drámy Nebeské stvorenia (1994). Celosvetovo sa však preslávil najmä adaptáciou trilógie J.R.R. Tolkiena Pán prsteňov, ktorej záverečná časť s podtitulom Návrat kráľa (2003) mu v roku 2004 vyniesla tri Oscary. Nakrútil tiež trojdielnu adaptáciu Tolkienovej knihy Hobit, ktorej jednotlivé časti dostali podnázvy Neočakávaná cesta (2012), Smaugova pustatina (2013) a Bitka piatich armád (2014). Posledná menovaná epizóda sa dostane do slovenských kín 11. decembra. Postaral sa aj o úspešný remake King Konga (2005) či drámu Pevné puto (2009), ktorá je adaptáciou románu Alice Sebold. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies