Peter Hochschorner ml. tvrdí, že Slovensko si vraj takú športovkyňu, ako je Kuzminová, ani nezaslúži

NETKY.SK • 18 Február 2018, 13:01 • 2 min
Peter Hochschorner ml. tvrdí, že Slovensko si vraj takú športovkyňu, ako je  Kuzminová, ani nezaslúži

BRATISLAVA - Vo chvíľach, keď Slovensko v sobotu oslavovalo zlatú medailu biatlonistky Anastasie Kuzminovej v pretekoch na 12,5 km s hromadným štartom, prekvapujúcou reakciou na jej výnimočný úspech pod piatimi kruhmi športovú verejnosť zaujal trojnásobný olympijský víťaz vo vodnom slalome Peter Hochschorner ml. Podľa neho si Slovensko takú výbornú športovkyňu, ako je Anastasia Kuzminová, nezaslúži.

slovakia

left justify in out

"Slovensko nie je hodné takej športovkyne a úspešnej olympioničky," prekvapil odpoveďou rodák z Bratislavy a pokračoval: "Najmä nie pre doterajší nezáujem o špičkových športovcov - olympionikov zo strany našej vlády a štátu. To je jedna veľká mizéria. Naši politici nás, športovcov, poznajú iba vtedy, keď sa nám darí, keď sa môžu s nami po nejakom veľkom úspechu odfotiť. Ale inak sa o nás nezaujímajú. Zažili sme to v živote mnohokrát; viem, o čom hovorím," zdôraznil kormidelník mnohokrát pozlateného slovenského dvojkanoe.

Spolu s bratom Pavlom pod vedením svojho otca Petra dokázali v rokoch 2000 - 2008 niečo, čo vo vodnom slalome nedokázal nikto. Na troch olympiádach po sebe vybojovali zlatú medailu. Navyše, na olympiáde 2012 v Londýne k tým trom zlatým pridali ešte bronz. Dnes však nevedia, čo s nimi bude, keď nadobro vystúpia zo svojej lode.

 

img


Hoci už viackrát avizovali, že s vodným slalomom končia, práve v čase Kuzminovej triumfu trénovali na novú sezónu. Kým oni zaberali v posilňovni doma v Bratislave, ich vodnoslalomársky súputnik a do ZOH v Pjongčangu najúspešnejší olympijský medailista Michal Martikán (2 - 2 -1) sa pripravoval v Spojených arabských emirátoch. Peter Hochschorner ml. tvrdí, že do majstrovstiev Európy v Prahe to ešte chcú spolu potiahnuť. A to napriek tomu, že vyradením ich disciplíny C2 z programu OH stratili hlavný motív svojho ďalšieho snaženia.

Ako ďalej priznal, je veľmi rozčarovaný z úrovne finančnej podpory športu v rodnej krajine. Nečakal, že to bude tak zlé. Kompetentní ľudia podľa neho vôbec nemyslia na športovcov, nemajú záujem podporiť športové talenty, nemajú záujem podporovať perspektívnych pretekárov, ktorí by raz mohli Slovensko reprezentovať na olympiáde, resp. na zimnej olympiáde.

 

img

"Je to zlé. Pekné a ideálne je to iba pred televíznymi kamerami. Realita je však iná a smutná. Podpora štátu pre šport vo všeobecnosti je naozaj úbohá," tvrdí Peter Hochschorner a pokračoval: "Myslím si, že Kuzminová by urobila lepšie, keby zostala v Rusku. Určite by za svoje terajšie olympijské úspechy dostala oveľa viac peňazí, ako dostane u nás,. U nás každý do kamery nasľubuje, ale realita je iná. Ale to som už hovoril. To by bolo opakovanie toho istého, čo podľa mňa nemá význam."

Podľa neho ľudia, ktorí by športovcom mali pomôcť pri ich začiatkoch, im nepomôžu. "Som z toho veľmi smutný a rozčarovaný. Možno aj preto, lebo my sme prišli o našu disciplínu, v ktorej sme boli najlepší na svete, a nikoho to netrápi. My sme boli zaujímaví pre politikov vtedy, keď sme nosili medaily. Teraz, keď pomaly s kariérou končíme, si musíme pomôcť sami," zdôraznil štvornásobný olympijský medailista, ktorý spolu s bratom Pavlom vybojovali počas svojej dlhej kariéry obdivuhodnú zbierku 14 vzácnych kovov z majstrovstiev sveta v C2 a 3x C2 (6 - 4 - 4), z majstrovstiev Európy majú 17 medailí (11 - 3 - 3), v pretekoch dlhodobého seriálu Svetového pohára sa celkom 44-krát dostali na pódium, z toho až v tridsiatich prípadoch sa ocitli na tom najvyššom stupni. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies