Peter Hámor ukončil himalájsku expedíciu

NETKY.SK • 24 Máj 2014, 15:33 • 2 min
Peter Hámor ukončil himalájsku expedíciu

POPRAD - Popradský horolezec Peter Hámor končí svoje tohtoročné pôsobenie v Himalájach. Po viacerých neúspešných pokusoch o výstup na najvyššiu horu sveta Mount Everest sa rozhodol ukončiť expedíciu.

slovakia

left justify in out

Peter Hámor spolu s rumunským horolezcom Horiom Colibasanom sa ešte v piatok pokúsili vystúpiť na vrchol najvyššej hory sveta, ale neboli úspešní. "S ťažkými batohmi a bez kyslíka došli do výšky 7600 metrov. Vietor však mohutnel, bol podstatne silnejší, než ohlasovali predpovede. Preto sa rozhodli, že nebudú pokračovať ďalej a zostúpia do základného tábora," informovala jeho manželka Mária Hámorová. Ani predpovede počasia na najbližšie dni nie sú najlepšie, preto sa dvojica horolezcov rozhodla ukončiť tohtoročnú expedíciu a vrátiť sa do Nepálu.

 

"Peter je spokojný, lebo sa podarila Šiša Pangma. Everest by už bol takou čerešničkou na torte. Smutný bol vtedy, keď sa im nepodarila nová cesta na Everest," uviedla M. Hámorová. Prvýkrát sa pokúšala dvojica horolezcov o výstup na najvyšší bod planéty v polovici mája. Už vtedy musela zmeniť svoje plány, keďže v ceste, ktorú mala pôvodne vyhliadnutú, bolo veľa ľadu, málo snehu a neustále ju ohrozovali padajúce kamene. Horolezci sa preto sa rozhodli ísť na vrchol klasickou trasou v severnej stene. Dvojica dorazila do sedla North cool vo výške 7035 m, kde strávila noc. Počasie sa však neumúdrilo a hoci sa Hámor a Colibasanu sa pokúsili vyjsť vyššie, silný vietor ich snahu zmaril. Po 300 metroch sa otočili a vrátili sa späť do základného tábora. Vietor tam dosahoval rýchlosť až 80 km/h.

 

Napriek neúspechu na Mt. Evereste bude Peter Hámor odchádzať z Himalájí s dobrým pocitom. Tridsiateho apríla o 11.30 miestneho času sa mu podarilo s rumunskými spolulezcami Horiom Colibasanom a Justinom Ionescom ako prvým horolezcom v tohtoročnej jarnej sezóne vystúpiť na hlavný vrchol Šiša Pangmy (8027 m) bez kyslíka a výškových nosičov. Na vrchol vystúpili čínskou cestou s Inakiho vrcholovým variantom. Pre Petra Hámora to bola už 12. osemtisícovka, na ktorú vystúpil. Na Slovensko by sa mal vrátiť 20. júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona