Peter H. obvinený z vraždy bossa Čongrádyho zostáva za mrežami

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 10:56 • 2 min
Peter H. obvinený z vraždy bossa Čongrádyho zostáva za mrežami

BRATISLAVA - Peter H., jeden z obvinených z vraždy bratislavského bossa skupiny sýkorovcov Petra Čongrádyho, ktorého zadržali na začiatku apríla v Rumunsku, zostáva vo väzbe za mrežami.

slovakia

left justify in out

Rozhodol o tom na začiatku tohto týždňa Krajský súd v Bratislave (KS). Zamietol tak sťažnosť obvineného voči májovému rozhodnutiu nižšieho bratislavského súdu, ktorý ho zobral do väzby. "Krajský súd v Bratislave 9. júna zamietol sťažnosť obvineného P. H. proti uzneseniu Okresného súdu Bratislava I zo dňa 16. mája tohto roku o vzatí do väzby ako nedôvodnú. Rozhodnutie je právoplatné, obvinený ostáva vo väzbe," informoval dnes TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak.
      

Petra H., brata zavraždeného kysuckého bossa Milana Holáňa prezývaného Gorila, zadržali v Rumunsku 4. apríla. Okresný súd Bratislava 1 ho vzal do väzby z dôvodov útekovej, kolúznej a preventívnej väzby. Peter H. podnikal posledné roky v Bratislave a bol spolumajiteľom jednej z diskoték Las Vegas, kde sa odohrala v júli 2008 streľba, pri ktorej zahynul jeden muž. Strieľať mal jeho spoločník Chorvát Ivica T.
      

Jedného z bossov gangu sýkorovcov Petra Čongrádyho, alias Čongiho, zavraždili v septembri 2004. Z tohto skutku v máji 2012 obvinili pôvodne päticu - Viliama M., nitrianskeho bossa Ľuboša Ferusa, nedávno Špecializovaným trestným súdom v Pezinku (ŠTS) za inú trestnú činnosť odsúdeného Rolanda Z., Karola M., ktorý je stále v Belize a Štefana B. Následne polícia obvinenie stiahla, keďže tu krivo vypovedal svedok. Polícia potom obvinila z vraždy Čongiho Sergeja M., Ivana B., Petra K., Vladimíra S. a Petra H., po ktorom bolo až do prvej polovici apríla vyhlásené pátranie.
      

V priebehu roku 2004 si podľa policajných zistení obvinený Sergej M. u obvineného Ivana B. objednal zavraždenie Petra Čongrádyho a jeho ochrankára. Obvinený Ivan B. následne oslovil na vykonanie vraždy obvinených Petra K. a Vladimíra S. Okrem toho zabezpečil materiálne vybavenie: autá, komunikačnú techniku a hlavne strelné zbrane – útočné pušky. Po takejto príprave dňa 9. septembra 2004 v dopoludňajších hodinách v Bratislave na Pečnianskej ulici pred miestnou pizzeriou na Petra Čongrádyho a jeho ochrankára obvinení P. K. a V. S. zaútočili. Čongrádyho zasiahli do oblasti hlavy a rôznych častí tela, na následky čoho na mieste činu podľahol. Ochrankárovi prestrelili ľavé stehno.
      

Obvinené osoby policajti NAKA zadržali 4. decembra, jedného z obvinených v Bratislave, zvyšných v okolí Žiliny. Počas akcie zaistili rôzne záznamové zariadenia, pamäťové nosiče a listiny súvisiace s trestným činom.
      

Čongrády bol považovaný za jedného zo štyroch nástupcov - vplyvných osôb skupiny sýkorovcov - po zavraždení jej zakladateľa Miroslava Sýkoru. Nepísaným nástupcom Sýkoru sa stal Ladislav L., alias Kýbel, ktorý je obvinený z minimálne desiatich vrážd a je stále na úteku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies