Peter Gajdoš si v Ríme uctil vznik československých légií

NETKY.SK • 24 Máj 2018, 19:05 • 2 min
Peter Gajdoš si v Ríme uctil vznik československých légií

RÍM – Minister obrany SR Peter Gajdoš sa vo štvrtok v Ríme pri príležitosti 100. výročia vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov zúčastnil na spomienke a pietnom akte na mieste vzniku československých légií.

slovakia

left justify in out

"Je tomu presne 100 rokov, keď si 24. mája 1918 generál, v tej dobe plukovník, podpredseda Československej národnej rady, prevzal na námestí, tu v Ríme, bojovú zástavu československých légií. Od tohto dátumu sa datuje ich existencia," povedal Gajdoš.

 

Doplnil, že vznikom československých légií de facto vznikla aj Československá republika. "A tu treba jednoznačne vidieť veľkú úlohu Milana Rastislava Štefánika, ktorý ako jeden z príkladov vlastenca položil základy nášho bývalého Československa," uviedol Gajdoš.

 

Predseda Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko doplnil, že Štefánik bol "veľký vlastenec, ale nebol nacionalista a slobodu našich národov nechcel preto, aby sme mohli utláčať druhých, ale preto, aby sme si boli rovní".

 

Šéf slovenského rezortu obrany sa v hlavnom meste Talianska taktiež zúčastnil na slávnostnom akte kladenia venca pri hrobe neznámeho vojaka na Oltári vlasti na Benátskom námestí a absolvoval aj bilaterálne stretnutie s náčelníkom generálneho štábu ozbrojených síl Talianska generálom Claudiom Grazianom.

 

Dňa 24. mája 1918 sa na Benátskom námestí v Ríme (Piazza Venezia) pri pomníku zjednotiteľa Talianska kráľa Viktora Emanuela II. uskutočnilo slávnostné odovzdanie bojovej zástavy československým légiám v Taliansku. V tento pamätný deň odovzdal taliansky premiér Vittorio Emanuel Orlando plukovníkovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi prvú zástavu československým légiám, čím uznal existenciu ČSR ešte pred jej vznikom. Československý armádny zbor v Taliansku mal spolu 19.476 mužov, z toho 591 Slovákov.

 

Od roku 2004 je na najstaršom rímskom námestí Piazza Venezia umiestnená pamätná tabuľa, venovaná spoluzakladateľovi prvého samostatného štátu Čechov a Slovákov, generálovi Štefánikovi. Nachádza sa oproti palácu, kde taliansky premiér Orlando odovzdal Štefánikovi prvú zástavu československých légií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies