Peter Gajdoš: Mládež má dnes voľno preto, aby prišla poďakovať bojovníkom za slobodu

NETKY.SK • 17 November 2016, 13:19 • 2 min
Peter Gajdoš: Mládež má dnes voľno preto, aby prišla poďakovať bojovníkom za slobodu

BRATISLAVA – Najmladšia generácia by nemala chýbať na spomienkových podujatiach počas dnešného štátneho sviatku. Uviedol to minister obrany Peter Gajdoš počas tradičnej pietnej spomienky, ktorá sa pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu uskutočnila pri centrálnom Pamätníku popraveným a umučeným politickým väzňom komunizmu na cintoríne v bratislavskej Vrakuni.

slovakia

left justify in out

Vence k pamätníku položili okrem Gajdoša poslanci Národnej rady SR, bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, veľvyslanci a zástupcovia viacerých diplomatických zborov, cirkvi, Matice slovenskej, Ústavu pamäti národa a zástupcovia organizácií politických väzňov z regionálnych pobočiek z celého Slovenska.

 

Predseda organizácie Politickí väzni – zväz protikomunistického odboja Ján Litecký Šveda vyhlásil, že pre politických väzňov bol najväčší výdobytok Novembra 89 sloboda. „Sloboda pohybu, sloboda náboženská, sloboda podnikania, celé to bolo zastrešené tou najvzácnejšou slobodou, slobodou slova,“ uviedol.

 

Práve táto sloboda je podľa Liteckého Švedu dnes znovu ohrozená. „Pevne sme všetci verili, že už sa nezopakujú časy, že za nevhodné názory, a človek často ani nevedel, v čom sú nevhodné, sa bralo na dlhé roky do väzenia. O to smutnejšie je, že po toľkých rokoch sme opäť svedkami podobných snáh,“ upozornil predstaviteľ protikomunistického odboja. „No na rozdiel do komunistov, ktorí to robili priamočiaro a brutálne, teraz sa to deje skôr kradmou rukou a skrýva sa to za prázdne naduté heslá a pokrivené slová a predovšetkým za nejasnosť pojmov, aby si ich politici mohli úplne ľubovoľne ohnúť podľa svojich záujmov,“ varoval Litecký Šveda.

 

Ministrovi obrany na pietnej spomienke chýbala najmladšia generácia. „Nielen títo starší ľudia, seniori by sem mali chodiť, ale práve naopak, mládež,“ pripomenul Gajdoš. „Sedemnásty november by nemal byť iba dňom pre seniorov, ktorí si tú dobu pamätajú, ale práve naopak, v školách je voľno preto, aby deti, školáci, mládež sem prišla a poďakovala tým, ktorí bojovali za slobodu a nebáli sa v dobe totality povedať pravdu, bojovať za pravdu a skončiť svoj ľudský život, možno v uránových baniach alebo iným spôsobom,“ uzavrel.

 

 

Pietny akt sa na cintoríne vo Vrakuni organizuje nepretržite od začiatku 90. rokov minulého storočia. Pamätník tvorí kríž z prvej návštevy pápeža Jána Pavla II., na ktorom je nápis „Položili životy za našu slobodu 1948-1989“. Na kamennom múre obelisku sú umiestnené tabule s menami popravených a umučených politických väzňov totalitného režimu.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona