Peter Gabriel sa zapojí do projektu s primátmi

NETKY.SK • 9 December 2015, 09:45 • 2 min
Peter Gabriel sa zapojí do projektu s primátmi

BRATISLAVA - Britský hudobník a spevák Peter Gabriel sa zapojí do experimentu zameraného na primátov učiacich sa používať videokonferenčné technológie. Informoval o tom britský magazín The Sunday Times.

slovakia

left justify in out

Pokus by mal preukázať schopnosť šimpanzov komunikovať medzi sebou prostredníctvom online služieb, akou je napríklad Skype. Začiatok experimentu je naplánovaný na jar budúceho roku v záchrannom centre Monkey World v Dorsete.


"Som si absolútne istý, že primáty v Monkey Worlde budú videokamery používať na komunikáciu medzi sebou, " vyjadril sa 65-ročný rodák z anglického mesta Chobham. Dodal, že je tiež zvedavý na ich dorozumievanie sa prostredníctvom internetu. Primáty si spočiatku zvyknú na zariadenia v centre, následne niektoré jedince vypustia do africkej džungle. Tam sa pomocou do stromov zabudovaných kamier pripojených na internet uvidia so šimpanzmi v centre. "Cieľom je rozšíriť veľkú videosieť, ktorá už existuje v laboratóriách v masachusetskom inštitúte a potom odlišné druhy, vrátane nášho, budú môcť spolu komunikovať," vyjadril sa hudobník. Experiment v prípade úspechu aplikujú aj na delfíny či slony.


V spolupráci s londýnskou strednou školou, ktorú navštevuje aj Gabrielov syn Isaac, natočia o projekte dva dokumentárne filmy. Hudobník sa na podobnom projekte podieľal už v roku 2001, keď učil šimpanzy druhu bonobo hrať na klávesoch.


Peter Gabriel pôsobí na scéne už od roku 1967. Preslávil sa ako spevák a flautista kapely Genesis. Po odchode z tejto slávnej formácie odštartoval v polovici 70. rokov sólovú kariéru. Postupne vydal deväť štúdioviek, z ktorých komerčne najúspešnejšia bola So z roku 1986. Jeho zatiaľ posledným albumom je nahrávka New Blood (2011). Medzi najväčšie hity Petera Gabriela patria skladby Solsbury Hill, Games Without Frontiers, Shock The Monkey, Sledgehammer, Don't Give Up (feat. Kate Bush), Big Time, Digging in the Dirt alebo Steam. Na svojom konte má tri BRIT Awards, šesť Grammy a trinásť MTV Video Music Awards. Ako člena Genesis ho v roku 2010 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies