PET fľaše navrhuje Mičovský zálohovať

NETKY.SK • 4 Február 2015, 12:26 • 2 min
PET fľaše navrhuje Mičovský zálohovať

BRATISLAVA – PET fľaše by sa podľa poslanca za OĽaNO Jána Mičovského mali zálohovať. Návrh zakomponovať výkup PET fliaš do nového zákona o odpadoch Mičovský predniesol počas parlamentnej rozpravy.

slovakia

left justify in out

Poslanec obyčajných ľudí upozornil, že samotná PET fľaša je často drahšia ako voda, ktorá sa v nej predáva. Podobne, ako sa Slovensko zbavilo starého železného odpadu z lesov po tom, ako sa dalo železo speňažiť v zberniach, výkup PET fliaš by pomohol vyčistiť krajinu od tejto formy odpadu.

„Ak chceme, aby PET fľaše prestali zamorovať okolie, určitá forma zálohovania je potrebná. Bez ohľadu na to, či pôjdu PET fľaše na ďalšie použitie, alebo sa budú recyklovať, bez nejakej formy zálohovania nezbavíme krajinu odpadu z PET fliaš,“ povedal nezaradený poslanec Mikuláš Huba. 

 

Opozičný zákonodarca upozornil, že podobne, ako je Fínsko krajinou tisícov jazier, Praha je stovežatá, tak Slovensko je krajinou desiatok tisíc skládok. „V Európe sme na špici krajín, ktoré nerecyklujú odpad, ale hádžu ho napríklad do potoka. Ako je to možné? Lebo nám to nevadí,“ konštatoval Huba. 

 

Nový zákon o odpadoch má do oblasti odpadového hospodárstva zaviesť viacero zmien. Ministerstvo životného prostredia, ktoré návrh vypracovalo, chce zákonom priblížiť Slovensko k smerniciam a štandardom Európskej únie. Právnu normu začiatkom decembra v rámci tzv. vnútrokomunitárneho pripomienkového konania odobrila aj Európska komisia. 

 

Návrh zákona zavádza napríklad tzv. rozšírenú zodpovednosť výrobcov a dovozcov za výrobok od jeho výroby, až po jeho spracovanie ako odpadu. Znamená to, že výrobcovia budú zodpovedať za recykláciu a spracovanie vlastných výrobkov. Platí to napríklad pre výrobcov alebo dovozcov elektrozariadení, vozidiel, pneumatík, akumulátorov, ale aj papiera, plastov alebo skla. O vytriedený odpad sa majú postarať novovytvorené Organizácie zodpovednosti výrobcov. Obce budú po uzavretí dohody s organizáciami povinné platiť len za vývoz zmiešaného komunálneho odpadu, čo by ich podľa ministra malo motivovať k dôslednému triedeniu odpadu. Momentálne totiž až 74 percent komunálneho odpadu na Slovensku končí na skládkach. 

 

Zákon má priniesť tiež zrušenie Recyklačného fondu. Funkcie fondu prejdú na výrobcov a na štát. Takisto sa sprísni systém výkupu kovov od fyzických osôb. Zberniam pribudne povinnosť uskladniť kovy na sedem dní na tzv. monitorovacom priestore, ktorý je monitorovaný kamerovým systémom. Taktiež budú zberne využívať len váhy s platným certifikátom o ich ciachovaní. Vyplácanie osôb, ktoré kov do zberne prinesú, bude fungovať len formou prevodu na bankový účet alebo pomocou peňažného poukazu, nie v hotovosti. Ministerstvo si od týchto opatrení sľubuje pokles trestnej činnosti spojenej s výkupom kovov. Ministerstvo pôvodne uvažovalo nad plošným zákazom výkupu kovov od fyzických osôb. Tento krok by však podľa analýz uškodil zberniam aj spracovateľom kovov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies