Pestovateľovi v Komárne ničia úrodu zdrogované labute

NETKY.SK • 30 Máj 2023, 15:00 • 2 min
Pestovateľovi v Komárne ničia úrodu zdrogované labute

KOMÁRNO - Rarita, akú ešte farmári nezažili. V makovom poli pri Komárne uviazli stovky labutí, sú omámené a nevedia odletieť, pestovateľovi ničia úrodu za tisícky eur. Informoval o tom spravodajský portál RTVS.

slovakia

left justify in out

Ako priblížil pestovateľ maku Bálint Pém, na makové pole priletelo vyše 200 kusov labutí ešte vo februári. Dôvodom však nebolo samotné makové pole, ale jazierko, ktoré sa na ňom vytvorilo po výdatných zrážkach. Okrem vody im však zachutili aj samotné kvety maku, na ktorých sa stávajú závislé a nedokážu odletieť. Tackajú sa ako nadrogované a niektoré dokonca hynú. "Celá rastlina maku je toxická okrem semena. Tie labute to nerozoznávajú a týmto škodia sebe," dodal pestovateľ. Labute neškodia len sebe, ale najmä miestnym pestovateľom, ktorým zničili úrodu na rozlohe piatich hektárov v hodnote približne 10 000 eur. 

 

img

 

Pestovatelia sú bezradní 

Nakoľko labute sú chránené zákonom, pestovatelia s nimi nemôžu nič robiť. Navyše vzniknuté škody im nepreplatí ani poisťovňa. „Škody spôsobené týmto chráneným živočíchov sa na Slovensku vyskytujú len ojedinele, preto labute nepatria na zoznam živočíchov, za ktoré štát prepláca náhradu,“ vysvetlil hovorca rezortu životného prostredia Tomáš Ferenčák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies