Pestovateľom ovocia a zeleniny vyčlenila EK 165 mil. eur

NETKY.SK • 7 Október 2014, 13:33 • 2 min
Pestovateľom ovocia a zeleniny vyčlenila EK 165 mil. eur

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) prijala počas minulého týždňa nový program pomoci pre pestovateľov ovocia a zeleniny, ktorých zasiahlo ruské embargo. Vyčlenila pre nich ďalších 165 mil. eur. Komisia opätovne podporí stiahnutie plodín z trhu, zelený zber a neuskutočnenie zberu. Do novej schémy pribudli pomaranče, klementínky a mandarínky. Program pobeží do konca roka.

slovakia

left justify in out

Pre lepšie cielenú pomoc určuje nový systém objemy pre členské štáty. Presne 13 krajinám, ktoré vyvážajú do Ruska najviac, boli stanovené plodiny a množstvá vychádzajúc z údajov o exporte za posledné tri roky. Zohľadnilo sa aj to, akú kompenzáciu si žiadali v rámci prvej schémy, ktorá bola uzatvorená 10. septembra. Okrem toho všetkých 28 členov Európskej únie má k dispozícií rezervu tritisíc ton. "Táto rezerva je určená výrobcom vo všetkých členských štátoch, pokiaľ ide o jeden alebo viacero produktov, ktoré spadajú do pôsobnosti prijatého nariadenia, množstvo predmetných produktov by však nemalo presiahnuť tritisíc ton na členský štát. Členský štát sám rozhodne, ako s touto rezervou naloží," uviedla Ingrid Ludviková zo zastúpenia EK na Slovensku. Medzi krajinami, ktoré môžu využiť práve túto rezervu, je aj Slovensko. Pôdohospodárska platobná agentúra SR v pondelok vyhlásila výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie tejto mimoriadnej podpory. 

 

Prvý balík pomoci v objeme 125 mil. eur poskytla komisia pestovateľom ovocia a zeleniny ešte v polovici augusta. Program bol uzatvorení štyri týždne na to. Rusko zakázalo dovoz niektorých potravín z krajín EÚ siedmeho augusta tohto roka. Stalo sa tak po tom, čo únia prijala voči nemu opatrenia v nadväznosti na ukrajinskú krízu a zostrel lietadla nad Ukrajinou. Ruské embargo sa týka nielen ovocia a zeleniny, ale aj mäsa a mliečnych produktov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies