Pestovateľky banánov z Ekvádoru prišli na Slovensko spropagovať fair trade obchod

NETKY.SK • 27 Máj 2017, 17:42 • 2 min
Pestovateľky banánov z Ekvádoru prišli na Slovensko spropagovať fair trade obchod

BRATISLAVA - Záujem o fair trade výrobky v Európe rastie, Slovensko má však v tejto oblasti stále veľké rezervy. Mimovládne organizácie Slovenské centrum pre komunikáciu a rozvoj (SCKR) a CEEV Živica preto na Slovensko pozvali pestovateľky banánov a propagátorky spravodlivého obchodu z Ekvádoru. Fabiola Ramónová a Lianne Zoeteweijová v rámci týždňovej návštevy Slovenska absolvovali viacero stretnutí s podnikateľmi a verejnosťou, fair trade produkciu predstavili aj v pondelok 22. mája na tlačovej besede s novinármi.

slovakia

left justify in out

Fabiola Ramónová a Lianne Zoeteweijová zastupujú Združenie malých producentov banánov v ekvádorskom El Guabo (ASOGUABO), ktoré zastrešuje producentov dodržiavajúcich zásady fair trade systému. Táto medzinárodná iniciatíva podporuje spôsob spravodlivého obchodu, ktorý dáva príležitosť drobným farmárom, aby sa celoročne uživili vlastnou prácou za dôstojných podmienok. Fair trade ponúka pestovateľom z rozvojových krajín garantovanú cenu, za ktorú ich produkty musia byť minimálne nakúpené, prispieva na rozvoj komunít a zabezpečuje dodržiavanie základných noriem pracovného práva, vylúčenie detskej práce a ochranu životného prostredia.

„Keď sme v roku 1998 po prvý raz vyvážali našu úrodu, nevedeli sme za akú cenu tovar predáme, v akej kvalite dorazí do cieľa. V prvom kontajneri boli stelesnené všetky naše sny. Za tých dvadsať rokov naša asociácia veľmi vzrástla. Jedine vďaka nej a spravodlivému obchodu môžeme my, malí producenti, prežiť,“ povedala Fabiola Ramónová, prezidentka združenia ASOGUABO, a dodala, že ich podnikanie je dnes stabilnejšie a zamestnancom ponúka sociálne benefity.

Združenie v súčasnosti predáva banány priamo do viacerých krajín Európy, či Severnej Ameriky, najnovšie sa snaží dostať do povedomia i v krajinách strednej Európy. „Chceme slovenským spotrebiteľom porozprávať, čo vlastne znamená byť súčasťou férového obchodu a vysvetliť im, ako nám fair trade systém pomohol zlepšiť naše životy,“ uviedla Ramonová, ktorá na Slovensko docestovala z Poľska, kde tiež absolvovala viacero pracovných stretnutí.

Povedomie o téme fair trade obchodu sa snažia svojimi aktivitami zdvihnúť aj slovenské neziskové organizácie. „Naše spotrebiteľské správanie má výrazný vplyv na životy ľudí v rozvojových krajinách. Mali by sme sa zaujímať o to, či potraviny, ktoré kupujeme alebo výrobky z týchto krajín, boli vypestované, či vyrobené v spravodlivých podmienkach,“ povedala Klára Tóthová zo SCKR a dodala, že aj na Slovensku už existujú firmy, ktoré podnikajú sociálne a solidárne.

V oblasti spravodlivého obchodu je aktívna najmä organizácia Živica. Jej zástupkyňa Petra Ježeková spomína, že keď v roku 2004 o projekte hovorili po prvý raz, najbližší obchod s fair trade výrobkami bol až v Rakúsku. Ježeková vraví, že ani vzdelaní ľudia dnes toho veľa o iniciatíve nevedia, no zdá sa jej, že spoločenské povedomie pomaly stúpa.

„V posledných rokoch sa stále viac Slovákov zaujíma o lokálnu produkciu a bioprodukty. To je dobrý trend. Ľudia, ktorých zaujíma, odkiaľ pochádza daný produkt, rozmýšľajú aj o tom, v akých podmienkach bol vypestovaný alebo vyrobený a sú si za takéto výrobky ochotní priplatiť,“ uviedla Ježeková a pripomenula, že na Slovensku dnes možno pod ochranným logom fair trade zakúpiť iba biobanány, aj to len v dvoch obchodných reťazcoch. Ježeková zároveň upozornila na to, že fair trade a bio nie je to isté. „Ľudia si to často mýlia, fair trade však nie je nejaký luxusný produkt. Niekedy stačí zaplatiť o pár centov viac a pestovatelia dostanú mzdu, za ktorú dokážu dlhodobo fungovať,“ vysvetlila Ježeková.

ASOGUABO bolo založené v roku 1997 štrnástimi pestovateľmi z ekvádorského kantónu El Guabo. V súčasnosti je ich v organizácii združených 125 a týždenne na trh exportujú 25-tisíc krabíc banánov. V roku 2002 sa k združeniu pripojili aj producenti organických plodín a dnes tvoria bio banány polovicu jeho celkovej produkcie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies